Het klinkt erg leuk om tijd voor elkaar te maken, maar dan zit je daar als koppel en dan moet je een gesprek voeren dat voor één keer nièt over de kinderen gaat. Lukt dat nog? En waarom is dat nodig? Relatietherapeute Hanne Devinck reikt enkele gespreksonderwerpen voor partners aan die eens nièt over de kinderen gaan.

Waarom zouden we niet enkel over de kinderen mogen praten? Een logische vraag, maar evengoed een valkuil. Want een relatie bestaat uit meer dan die kinderen alleen. Relatietherapeute Hanne Devinck legt uit hoe en waarom.

Verbondenheid

Devinck: ‘Wanneer je als koppel telkens opnieuw gesprekken voert over de kinderen en het huishouden dat daarbij hoort, bestaat de kans dat je elkaar uit het oog verliest als individu en als koppel.

Aan het begin van een relatie word je verliefd op elkaar. Je wordt verliefd op wie je partner is, maar je wordt ook verliefd op de dynamiek die tussen jullie ontstaat, op hoe je samen functioneert als koppel. Jullie voelen zich geliefd en verbonden met elkaar, het voelt vertrouwd en veilig.

Om deze verbondenheid te kunnen behouden is het belangrijk gesprekken te blijven voeren over wat jullie bezighoudt en hoe het met jullie gaat. Enkel gesprekken over de kinderen en het huishouden zal die verbinding helaas niet in stand houden.

Daarom is het belangrijk om in de weinige tijd die er is toch op zoek te gaan naar momenten waar je er bewust voor kiest “samen te zijn”, even alles rondom jullie uit te schakelen en te focussen op het gesprek tussen jullie.’

LEES OOK > Hoe maak je tijd voor elkaar met kleine kinderen in huis?

Gespreksonderwerpen

Wil je het even niet hebben over de kinderen? Dan is er altijd nog het weer of het eten om over te praten. Leuk voor even, maar het kan ook anders en iets diepgaander, volgens Devinck.

De toekomst

‘Waar hopen jullie volgende maand, volgend jaar of misschien zelfs later te staan? Hoe zouden jullie evolueren en wat betekent dat voor jullie? Zowel als gezin, als koppel, maar ook as individu.

Wat is jullie hoop op vlak van werk, gezin en relatie? Durven jullie nog samen dromen? Kennen jullie elkaars droom nog wat betreft carrière en individuele toekomstdromen? Door samen te plannen en vooruit te kijken, versterkt jullie band.’

Hobbels

‘Hoe hebben jullie de voorbije jaren als koppel de “hobbels van het leven” samen overwonnen? Hoe zijn jullie erin geslaagd als koppel overeind te blijven? Wat heb je gewaardeerd aan jouw partner in deze moeilijke periodes? Hoe hielp jouw partner jou om te blijven staan ondanks alle uitdagingen?

Door deze dingen met elkaar te delen krijgen jullie meer inzicht in welk gedrag jouw partner helpt en hoe je steunend kunt blijven zijn als het even wat moeilijker gaat.’

Rituelen

‘Wat zijn de kleine rituelen die jullie in stand houden om aan elkaar te tonen dat je mekaar graag ziet? Welke dingen zullen nooit overgeslagen worden ondanks alle drukte rondom jullie?

Denk daarbij aan kleine rituelen. Bijvoorbeeld: mijn man knipt altijd mijn nachtlampje aan als hij voor mij gaat slapen. Dat is zijn manier om te tonen dat hij aan me denkt. De dag dat het nachtlampje niet brandt als ik in de slaapkamer kom, ga ik me afvragen of er iets mis is.

Vaak gebeuren die dingen automatisch, zoals elkaar slaapwel zeggen, of een kus geven bij het thuiskomen na het werk.

Door deze kleine dingen te benoemen wordt ook zichtbaar hoe je ook in de kleine zaken blijft tonen dat je elkaar graag ziet, dat je aan elkaar denkt.’

LEES OOK > Nina Mouton over zelfzorg in relaties: ‘Het zit in héél kleine dingen: eens knipogen naar mekaar, bijvoorbeeld’

Seksualiteit

‘Ook fysieke nabijheid brengt jullie als koppel dichter bij elkaar. Vragen die aan bod kunnen komen zijn: Wat vinden jullie fijn in jullie seksuele relatie? Wat missen jullie misschien sinds de komst van de kinderen? Hoe kan je de spanning opnieuw opbouwen?

Het is belangrijk om ook over dit onderwerp in gesprek te durven gaan met elkaar omdat een betere afstemming ook zorgt voor meer nabijheid. Als je van elkaar weet wat de ander fijn vindt, en wat niet, is de drempel kleiner om jouw partner te benaderen.’

Het dagelijkse leven

‘Wat heb jij vandaag gedaan? Wat heeft je partner vandaag gedaan? Wat speelt er op dit moment in jullie leven, op het werk, bij vrienden?

Vertel elkaar over de dagelijkse dingen van het leven; wat je hebt meegemaakt of wat je bent tegengekomen.

Toon interesse voor elkaar, stel vragen en luister ook echt naar het verhaal van je partner. Wanneer je interesse toont in elkaars leven voel je je opnieuw verbonden met elkaar. Je beleeft de dingen niet langer alleen, maar kan het ook delen met je partner.’

Emoties

‘Vertel elkaar wat er fijn was aan je dag, maar ook wat lastig was. Zo geef je elkaar de kans om er te zijn voor elkaar wanneer je het moeilijker hebt.

Je gevoelens delen met je partner biedt namelijk ook de mogelijkheid aan je partner om er voor jou te zijn wanneer jij dat nodig hebt. Als je niet meer deelt wat er in jou omgaat, sluit je jouw partner ook buiten om er voor jou te zijn.

Durf daarnaast ook vragen hoe het met jouw partner gaat. Ook al wil jouw partner nog niet delen hoe het met hem/haar gaat, weten dat er iemand klaarstaat met een luisterend oor kan al wonderen doen.’

LEES OOK > Praten met je partner: deze tips kunnen helpen

In ons dossier Even met twee vind je heel wat artikels met relatietips van experten en herkenbare verhalen van koppels. Neem zeker een kijkje!

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 22/03/2021, laatste update op: 16/08/2023