Communicatie speelt een cruciale rol in een relatie. Toch is praten met je partner niet altijd even gemakkelijk en kan het een echte uitdaging zijn om je gedachten en gevoelens juist te verwoorden. Waar kan je op letten als je met je partner praat? Wij geven enkele tips.

Wees duidelijk

Zorg dat wat je zegt, matcht met wat je doet en voelt. Vertel eerlijk en rechtuit wat je wil en vermijd dubbelzinnige boodschappen.

Luister actief

Begrijp zo goed mogelijk wat de ander wil zeggen. Toon dat je moeite doet om hem of haar goed te verstaan door te herhalen of samen te vatten wat de ander zegt.

Toon begrip

Probeer je te verplaatsen in je partner en toon empathie. Laat verstaan dat je niet alleen het verhaal begrijpt dat je partner vertelt, maar ook de gevoelens die ermee samengaan.

LEES OOK > Relatie na de baby: niet altijd simpel

Uit je positief

Moedig de positieve eigenschappen van je partner aan. Dat werkt veel beter dan alleen maar kritiek geven of benadrukken wat je ergert.

Praat in de ik-vorm

Een ik-boodschap wordt sneller aanvaard dan een jij-boodschap. ‘Ik heb er moeite mee dat jij niet wil toegeven dat je fout was!’ klinkt minder beschuldigend dan: ‘Jij moet altijd gelijk hebben!’

Wees assertief

Maak duidelijk dat je de opmerkingen van je partner erkent, maar dat je tegelijk ook je eigen mening hebt, over zaken waar jullie verschillend over denken.

LEES OOK > Valentijn na kinderen: ‘Waar is onze relatie gebleven?’

Hulp nodig?

Iedereen krijgt in zijn of haar relatie wel eens met spanningen te maken. Als de problemen te ernstig worden of te lang aanslepen, kan het nodig zijn om beroep te doen op deskundige hulp. Met moeilijkheden in je relatie kan je altijd terecht bij een Centrum Algemeen Welzijnswerk of een Centrum Geestelijke Gezondheidszorg. Via deze laatste website vind je ook een geschikte therapeut, psycholoog of seksuoloog in je buurt.

In ons dossier Even met twee vind je heel wat artikels met relatietips van experten en herkenbare verhalen van koppels. Neem zeker een kijkje!

Bron: seksualiteit.be; hier vind je naast heel wat bruikbare tips ook veel praktische info over relaties en seksualiteit.

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 14/02/2020, laatste update op: 16/08/2023