Kleine kinderen gooien alles overhoop. Je planning, je structuur, je huishouden, maar ook de relatie met je partner. Hoe zorg je ervoor dat je elkaar niet kwijtraakt? Hoe maak je toch tijd voor elkaar binnen de drukte van jullie gezin?

Tijd voor elkaar

Weet je nog, toen je vroeger thuiskwam van het werk, samen een aperitiefje dronk en de hele avond van jullie leek?

Nu stop je met werken, haal je de kinderen op, steek je hen in bad, stop je tussendoor ook nog een wasmachine in, vertel je verhaaltjes en wanneer alles achter de rug is, ben je doodop en is het al veel te laat voor dat aperitiefje.

Oh, de tropenjaren! Je bent moe, en zo gefocust op het huishouden of het opvoeden van je kroost, dat je je partner uit het oog verliest.

‘Het krijgen van kinderen is voor veel koppels een uitdaging’, legt Katrien Koolen uit. Ze is mama van twee, klinisch psycholoog en relatietherapeut in opleiding.

‘Je weet dat je minder zal slapen en dat je kindje vaak zal wenen, maar niemand heeft op voorhand verteld dat je koppelrelatie zo zou veranderen!

Alles wordt thuis herschikt en de verwachtingen worden voortdurend bijgesteld. De combinatie van weinig intimiteit, veel conflict en nog meer vermoeidheid kan het echt lastig maken.’

Klein genieten

Jullie hebben kleine kinderen en een druk huishouden. De liefde gaat niet meer vanzelf en is ook niet meer zo vanzelfsprekend. Dat is normaal. ‘Het is aan jullie om die liefde wel te blijven vasthouden. En doe dat ook bewust’, vertelt Katrien Koolen.

‘Je mag niet verwachten dat er op het einde van de dag een potje tijd over zal zijn. Dat is er niet, en als dat er is, wordt het gevuld met praktische dingen.

De liefde moeten we maken, en dat zit in heel kleine dingen. Het zijn momentjes van aandacht die je met twee handen moet pakken.

Komt je partner ‘s avonds thuis, pak hem dan eens vast in plaats van te vragen “wat gaan we eten?” Ga je wandelen, pak zijn hand vast. Of wrijf eens met je voet langs zijn been onder tafel. Ga je naar de winkel, breng iets mee wat hij superlekker vindt. Klein genieten is het grote genot geworden.’

LEES OOK > Een thuis date organiseren: 13 simpele ideeën

Niet wachten tot ’s avonds

‘We wachten vaak tot de kindjes ‘s avonds in bed zitten om ons te richten op onze partner. Maar dan zijn we gewoon op, hebben we geen energie meer om te geven, en zitten we vaak elk aan een kant van de zetel tv te kijken. Dat is logisch, na een hele dag werken, huishouden en kindjes.

Waarom wachten tot ‘s avonds? Overdag hebben we veel meer energie. Waarom geven we overdag alleen aandacht en liefde aan onze kindjes, en niet aan onze partner?

Waarom keer je ‘s morgens, wanneer de kindjes naar school zijn, voor het werk niet eerst weer even naar huis om samen een koffie te drinken? Stop eens een lief briefje bij zijn lunch? Of stuur een sms dat je aan hem denkt?

Dat zijn superkleine dingen, maar ze geven de boodschap: er zijn niet alleen de kinderen in mijn leven, ik ben ook nog geïnteresseerd in jou.’

Samen de wereld ontdekken

‘Probeer ook een paar keer per jaar iets te plannen zonder kinderen. Ga eens een middag weg of boek een overnachting. Ontdek samen de wereld en ontdek zo ook weer elkaar. Voel de levendigheid in je relatie weer opborrelen.

Je kent je partner door en door maar door samen een bus of hotel te moeten zoeken of in een nieuwe omgeving terecht te komen, ontdek je weer andere facetten van elkaar en word je verrast. Je ontdekt dingen die door de dagelijkse sleur verdwenen of vergeten waren.

Ontzettend belangrijk zo’n tripjes, maar laat niet alle geluk van je relatie daarvan afhangen. De mindshift om thuis ook overdag wat meer aandacht te hebben voor elkaar en de energie te pakken wanneer die er is, is minstens even belangrijk’, besluit de therapeute.

Met haar project Lovers with kids helpt Katrien Koolen koppels op een heel laagdrempelige manier de relatie levendig te houden.

LEES OOK > Hoe ga je om met druk op je relatie door goedbedoelde adviezen van je omgeving?

Even met twee

‘Sinds er kinderen zijn, blijft er nog maar weinig tijd over voor elkaar’. Herkenbaar? Je bent niet alleen! Daarom willen we jullie als koppel een hart onder de riem steken. Door aandacht te hebben voor de vele kleine momentjes.

In ons dossier Even met twee vind je heel wat artikels met relatietips van experten en herkenbare verhalen van koppels. Neem zeker een kijkje!

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 08/03/2021, laatste update op: 16/08/2023