Elk koppel heeft wel eens goedbedoelde adviezen van anderen gekregen. Soms is dat handig, maar even vaak is dat niet handig. Want het kan je relatie ook stevig onder druk zetten. En wat dan?

Goedbedoelde adviezen

Plan een avondje voor jullie twee in. Maak goede afspraken over wie wat doet, voor de kinderen en in het huishouden. Geef taken uit handen. Praat met elkaar. Geef niet enkel die kinderen, maar ook elkaar wat aandacht. And if all else fails, maak dan eens tijd voor een partijtje seks!

Goedbedoelde adviezen op overschot dus, maar waarom strooien anderen zo graag hun goede raad over de wereld uit?

Volgens ouderschapsconsulente Karen De Looze komt dat door het feit dat we allemaal graag problemen oplossen. En dan liefst nog eerst die van anderen.

De Looze: ‘Als er strubbelingen zijn, voelen we ons daar vaak ongemakkelijk bij. Dus als we horen dat een koppel het moeilijk heeft, willen we dat ongemak wegwerken. Door advies met simpele oneliners te geven, bijvoorbeeld.

En dat is zeker goedbedoeld, maar daarom niet altijd even doeltreffend. Want niet iedereen zal zich daardoor beluisterd voelen in wat er gaande is binnen het gezin.’

LEES OOK > Waar vind je hulp bij relatieproblemen?

Weerbaarheid

Met het geven van dat advies schieten die raadgevers dus eigenlijk maar lukraak in het rond. En soms is het raak. Aan de andere kant heb jij als ouder dus maar voor het kiezen: één of meerdere van deze adviezen is dé redding voor je relatie.

Of niet. Want volgens De Looze zit die redding niet zozeer in die adviezen, dan wel in je relatie zelf.

De Looze: ‘Koppels die onder druk komen te staan en goedbedoelde adviezen op hen afgevuurd krijgen, hebben er baat bij in te zetten op weerbaarheid.

Wanneer je als koppel afgestemd bent op elkaar en weet wat je samen aan het doen bent, sta je sterker om interne problemen op te lossen en dus ook om met die druk van buitenaf om te gaan.

Als je niet afgestemd bent op elkaar en niet op dezelfde lijn zit, is dat veel moeilijker. Om tot op dat punt te komen, is het belangrijk om als koppel en als gezin prioriteiten te stellen, om te beseffen dat je in hetzelfde team zit.

En wanneer een buitenstaander dan ergens een opmerking over maakt, is een blik naar elkaar vaak genoeg om te weten dat jullie die opmerking kunnen laten passeren. Net omdat jullie eerder hebben afgesproken hoe jullie de betreffende kwestie aanpakken.’

Eén team

Maar wat dan als je beseft dat je als koppel niet meer in hetzelfde team zit?

De Looze: ‘Dan is het vooral een kwestie van daar eerst aan te werken. Dat kan in eerste instantie door open en empathische gesprekken met elkaar aan te gaan en die prioriteiten scherp te stellen.

Hoe beter zicht je hebt op wat jullie belangrijk vinden voor je gezin, hoe minder kans dat het echt helemaal mis gaat.

Een van die adviezen die je als koppel vaak krijgt, is dat je een babysit moet nemen om een avondje uit te gaan. Zelf vind ik het veel belangrijker om elkaar aandacht te geven op het moment dat het even moeilijker gaat.

Een voorbeeldje: de mama is moe en reageert bits op haar partner. Hij kan dan bits terug reageren en er kan ruzie van komen, maar het kan ook anders.

Door als partner dan even de zorg over te nemen, en je partner te erkennen in diens vermoeidheid, frustratie, enz. doe je bij wijze van spreken een kleine interventie. Waardoor je je als koppel weer een team gaat voelen. Waarna het eens zo leuk is om samen een avondje uit te gaan. (lacht)’

LEES OOK > Praten met je partner: deze tips kunnen helpen

Gezin is de kern

En wat dan met al die mensen die hun goede raad net gratis weggegeven hebben? Moet je die met een ‘thanks but no thanks’ de laan uitsturen?

De Looze: ‘Het is best om niet te hard in te gaan tegen al die adviezen. In plaats daarvan kan je iemand gewoon vriendelijk bedanken en eventueel nog toevoegen dat je de raad in het achterhoofd zal houden.

Als gezin ben je de kern, en daar moet je aan vasthouden. De buitenwereld mag zeker af en toe binnenkomen, dat kan zelfs deugd doen. Maar jullie bepalen zelf tot waar. Als één team.’

In ons dossier Even met twee vind je heel wat artikels met relatietips van experten en herkenbare verhalen van koppels. Neem zeker een kijkje!

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 02/03/2021, laatste update op: 16/08/2023