Als kersverse ouder zit er eigenlijk maar één ding in je hoofd: ervoor zorgen dat je kind gezond en gelukkig is. Je zet je daar honderd procent voor in. Duizend procent als het moet. Dag en nacht. En soms vergeet je daarbij jezelf én je partner. Want het is razend druk en gigantisch hectisch. Tijd voor je relatie? Hoe krijg je dat er nog tussen gepropt? Nina Mouton helpt je op weg.

Psycholoog en psychotherapeut Nina Mouton zet je op weg om doorheen de druk en drukte van het ouderschap goed voor jezelf en voor je relatie te zorgen. Nina maakte de laatste jaren van ‘mild ouderschap’ haar handelsmerk en schreef er ook twee boeken over.

Mild ouderschap

Wat houdt mild ouderschap precies in?

Nina: ‘Het is mild zijn voor je kind, voor jezelf en voor je omgeving. En mild zijn voor je kind, dat lukt vaak nog het makkelijkst.

Maar de valkuil is dat je daarbij zó veel van jezelf geeft, dat je je grenzen niet meer voelt en dat je jezelf compleet voorbijloopt. En als je er de hele tijd wil zijn voor je kinderen, verlies je intussen misschien je relatie uit het oog.

Op zich is dat niet abnormaal: als kersverse ouder krijg je ineens een andere rol toebedeeld, een rol waaraan je nog wat moet wennen. Maar je moet het wel een beetje in het oog houden.

Als je voelt of merkt dat je de verbinding met je partner wat kwijtraakt, kun je best ingrijpen en actie ondernemen.’

LEES OOK > Relatie na de baby: niet altijd simpel

Hoe is bij jou het idee gegroeid om je te focussen op dat mild ouderschap?

‘Door zelf kinderen te krijgen. Wij zijn een doorsnee gezin en hebben dus zowat alle hoogtes en laagtes van het ouderschap meegemaakt, zeker toen de kinderen nog heel klein waren.

Vanuit die zoektocht in het ouderschap van mijzelf, mijn man en onze kinderen is dat stap voor stap gegroeid.

Ik ben er beginnen over te bloggen, en ik zag dat heel veel mensen daar iets aan hadden: ik bracht blijkbaar onder woorden wat zij voelden.

En zo ging de bal aan het rollen, ben ik als psycholoog een praktijk gestart en ben ik er intussen al acht jaar mee bezig.

Trouwens, om misverstanden te vermijden: mild zijn voor je kind wil absoluut niet zeggen dat je altijd alles toelaat.

Niets is minder waar. Je kijkt naar de behoeftes en de gevoelens van je kind en naar alles wat dat kind nodig heeft, maar daarnaast is het ook belangrijk dat je goed voor jezelf en voor je relatie zorgt.’

Nina Mouton over zelfzorg in relaties: ‘Het zit in héél kleine dingen: eens knipogen naar mekaar, bijvoorbeeld’
© Studio Rammeloo

Lopen zoveel jonge ouders zichzelf voorbij?

‘Goh ja, ouderschap is zoiets zots, het kan zo allesoverheersend zijn … en intussen heb je thuis of op je werk nog duizend en een andere dingen te doen. Het is echt niet evident om dat allemaal te combineren.

Heel wat ouders vragen zich af: “Maar allez, wat deden wij vroeger met onze tijd? En een weekend, hoe ging dat ook alweer?”

Er is de laatste jaren veel meer aandacht voor de drukte in gezinnen en voor de moeilijke combinatie van werk en gezin, maar dan gaat het vooral over de ouder als individu.

Problemen binnen partnerrelaties zijn dikwijls nog taboe. Het is niet makkelijk om te vertellen dat je met je partner in een moeilijke periode zit of dat je relatietherapie volgt, daar hangt vaak schaamte aan vast. Het lijkt alsof we op dat vlak het perfecte plaatje intact willen houden.

Maar als je al een tijd samen bent, horen daar nu eenmaal ups en downs bij. Altijd supergelukkig en superblij zijn, zonder eens op elkaars grenzen te botsen? Dat is bijna onmogelijk.

En een kind dat er bijkomt, dat is alsof je een vergrootglas op je relatie zet. Het maakt duidelijk waar je bij elkaar tegenaan botst.’

LEES OOK > Eerste keer ouder: een groeiproces, ook voor je relatie

Verbinden in kleine momenten

Wat kan of mag je verwachten als je je in mild ouderschap verdiept?

‘Denk zeker niet dat je dan de perfecte partnerrelatie zal hebben. Als je perfectie nastreeft, of het nu in het ouderschap of in de liefde is, leg je jezelf een veel te hoge standaard op. Een standaard die je niet kan bereiken, waardoor je weer teleurgesteld raakt in jezelf, je partner, je relatie… en dan is de verbinding nog meer zoek dan ervoor.

Ik denk dat het belangrijk is, ook al heb je jonge kinderen, dat je met je partner probeert te verbinden in kleine momenten. Kleine dingen waarbij je merkt: “Oké, dit is voor ons haalbaar, op die manier voelen we ons gezien.”

Want mensen denken misschien: “Oh nee, we moeten nog dit en dat en nu moeten we ook nog eens naar de sauna voor quality time! We moeten dat dringend inplannen!” Dat zorgt al van bij het begin voor een pak stress, en het móet dan op de koop toe nog eens leuk zijn ook.

Zo werkt het niet. Je gaat niet verbinden met je partner door er één keer om de zes maanden met z’n twee een dag tussenuit te trekken. Het komt erop aan om elkaar te zien in kleine momenten.’

Kan je een voorbeeld geven van zo’n klein moment?

‘Doorheen alle drukte in huis elkaar niet voorbijlopen maar elkaar letterlijk zién, door te knipogen, even in de ogen te kijken, elkaar even aan te raken … Dat zijn echt minidingetjes waardoor je weet en voelt: “Oké, ik ben hier niet alleen. Mijn partner staat hier nog naast mij.”

En dat vergeten we vaak, want we hebben altijd zo veel op onze agenda en in ons hoofd.

Maar dan vliegt de week voorbij en is het ineens weer weekend en moeten we plots weer allemaal verbonden zijn en leuke dingen doen. Dat lukt niet als je elkaar vijf dagen letterlijk en figuurlijk niet hebt gezien.’

LEES OOK > Hoe maak je tijd voor elkaar met kleine kinderen in huis?

Verbinden via piepkleine dingen dus. Naar mekaar oogrollen als de kinderen het weer uithangen, telt dat ook mee?

‘Haha, zeker weten!’

In ons dossier Even met twee vind je heel wat artikels met relatietips van experten en herkenbare verhalen van koppels. Neem zeker een kijkje!

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 10/03/2021, laatste update op: 16/08/2023