Weet je nog hoe het vroeger was, het leven vóór je mama of papa werd? Wat deed je met je tijd? En met je partner? Een kind zet je wereld volledig op zijn kop. En jullie relatie onderhouden is niet altijd even makkelijk.

Helpt het jou als we zeggen dat de meeste jonge ouders hun leven héél hectisch vinden? En hun relatie na de baby niet altijd vanzelfsprekend? Je bent dus echt niet alleen.

In een pril gezin valt er immens veel te doen, te zorgen en te regelen. Je kindje vraagt een hoop tijd, energie en aandacht. Om nog maar te zwijgen van het aanhoudende slaaptekort!

En dan hebben we het nog niet eens over echt zware moeilijkheden zoals een ziekte, handicap of werkloosheid, waarmee sommige gezinnen te maken krijgen.

LEES OOK > Een baby én een kleuter: hallo slaaptekort!

Partners raken elkaar kwijt

In al die drukte kunnen partners elkaar ongemerkt een beetje kwijtraken. Babbels gaan over de kinderen, het huishouden en hoe alles georganiseerd moet worden.

Tijd voor jezelf? Als het al lukt, is het elk om de beurt. Zo sparen jullie een babysit uit. ’s Avonds laat zien jullie elkaar terug. Moe. En met alleen zin om te slapen. Romantiek (en erotiek) schieten er zwaar bij in.

Werk aan de winkel!

Je kunt er niet zomaar van uitgaan dat de band met je partner na de komst van een baby sprankelend en leuk blijft, je moet eraan werken. Uit elkaar groeien en naast elkaar leven: het gebeurt sneller dan je denkt. Nee, een relatie na de baby: dat is niet altijd simpel.

Blijf dus investeren in je relatie en trek daar bewust voldoende tijd voor uit.

LEES OOK > Eerste keer ouder: een groeiproces, ook voor je relatie

Ideetjes

  • Organiseer een dagelijks of wekelijks moment waarop je er exclusief bent voor elkaar. Kinderen kennen een vast avondritueel, maar ook voor ouders werkt zoiets! Voor het slapengaan samen een glas wijn of een kop thee drinken, bijvoorbeeld.
  • Blijf je partner vertellen wat je voelt en denkt, ook al lijkt dat op het eerste zicht banaal.
  • Toon interesse voor hem of haar en vraag waar hij of zij mee bezig is.
  • Spreek af wie wat doet in het huishouden. Een gezonde taakverdeling laat jullie om de beurt even op adem komen en geeft energie voor andere dingen.
  • Plan af en toe iets wat jullie allebei leuk vinden. Boek een weekendje aan zee, ga naar een concert van jullie lievelingsgroep of trek naar dat oude stamcafé. Dat roept herinneringen op en verstevigt jullie band.
  • Hou er rekening mee dat romantiek nu niet meer zo spontaan verloopt als vroeger. Maar er is niks mis met een beetje planning, toch? Zoek in jullie agenda een rustig moment waarop jullie alleen oog en oor hebben voor elkaar, en geef dat dan ook prioriteit.
  • Er samen op uit trekken, allemaal goed en wel, maar je kind(eren) dan? De Kinderoppasdienst van de Gezinsbond staat voor je klaar! Een babysit regelen via de Gezinsbond verloopt niet alleen vlot, je weet ook dat je een geëngageerd persoon in huis haalt om voor je kroost te zorgen. Bovendien is er een prima verzekering afgesloten.

Even met twee

In ons dossier Even met twee vind je heel wat artikels met relatietips van experten en herkenbare verhalen van koppels. Neem zeker een kijkje!

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 06/02/2018, laatste update op: 16/08/2023