Je baby wil borstvoeding, je dochter heel veel mamaknuffels en je zoon hangt het liefst als een klein aapje rond je hals of been. Als je partner thuiskomt, voel je het pas echt: je bent ‘touched out’, overvraagd en je lichaam heeft er even genoeg van.

Na een hele dag tussen de kinderen snakt je lichaam naar meer ruimte en personal space. Je bent touched out, en wil even niet aangeraakt worden. Geen fijn gevoel en je voelt je schuldig. Want wie wil nu geen knuffels geven of krijgen?

Toch ben je niet alleen, en is het een goed idee om op zo’n moment te luisteren naar je lichaam. Rode vlag! Je lijf is moe, en mommy needs a break!

LEES OOK > De komst van een baby verandert alles… En dat is soms lastig

Veel aan je lijf

‘Het lichaam van jonge mama’s krijgt veel te verduren’, legt Katrien Koolen uit. Ze is mama van twee, klinisch psycholoog en relatietherapeut in opleiding.

‘Na je bevalling zit je in een nieuwe rol, maar ook in een nieuw lichaam. Tot nu was je lichaam enkel thuisbasis van jezelf, maar deze functie is flink uitgebreid. Dat vraagt veel! We hebben een jaar nodig om te ontzwangeren en het is logisch dat ons lichaam dan minder kan verdragen.

Baby, kinderen, borstvoeding, de frequentie van aanrakingen stijgt, zonder dat je je daarop kan voorbereiden. Dat het soms even te veel wordt en dat jouw grens is bereikt, is oké.’

Intimiteit opbouwen

Op het einde van een dag thuis met de kindjes is je potje fysieke affectie vol en je potje energie leeg. Hoe pak je dat best aan met je partner? Hoe bouw je na de bevalling de intimiteit weer op?

‘Intimiteit begint bij jezelf. Je moet je eerst weer goed voelen in je vel, en pas dan kan je weer intimiteit verdragen en ervan genieten.

Eerst en vooral: vergeet het fabeltje dat het zes weken na je bevalling weer zal zijn zoals vroeger. Fysiek zou het misschien wel weer kunnen en mogen, maar daarom nog niet gevoelsmatig.

Neem je tijd om jezelf te leren kennen in je nieuwe lichaam. Geef jezelf en je lichaam tijd om de intimiteit terug op te bouwen. Heel traag.

Het kan zijn dat je partner je hier mee kan helpen, het kan ook zijn dat je graag zelf eerst je nieuwe lichaam leert kennen om dan pas je partner erbij te betrekken.

Begin met kleine aanrakingen, zonder dat het daarom seksueel moet zijn. Zit je met je partner in de zetel, leg dan eerst eens een hand op elkaars been.’

LEES OOK > Eerste keer ouder: een groeiproces, ook voor je relatie

Touched out? Dit kan helpen

  • Zorg voor wat tijd alleen. Een paar minuten per dag kunnen al voldoende zijn. Neem een douche. Zet je favoriete muziek luid. Kijk uit naar je kopje lievelingskoffie. Alles zodat jij even kan opladen. Kan je partner je hierbij helpen? Misschien kan jij 15 min wandelen als hij thuiskomt van het werk?
  • Plan een paar spelletjes in met de kinderen zonder aanrakingen. Ga naar de speeltuin, speel verstoppertje, dans samen in de living.
  • Waar kan je wel van genieten? Sport? Een pedicure? Yoga? Plan een aantal zaken in die je lichaam deugd doen!
  • Zeg dat je grenzen even zijn bereikt. Betrek er je partner bij. Leg het ook uit aan de kindjes. Het is niet hun schuld, maar zelfs mama heeft grenzen, en dat is oké.
  • Je bent niet mislukt. Je bent gewoon vermoeid. En dat is zo normaal. Een powernap doet trouwens wonderen.

Even met twee

‘Sinds er kinderen zijn, blijft er nog maar weinig tijd over voor elkaar’. Herkenbaar? Je bent niet alleen! Daarom willen we jullie als koppel een hart onder de riem steken. Door aandacht te hebben voor de vele kleine momentjes.

In ons dossier Even met twee op goedgezind.be vind je heel wat artikels met relatietips van experten en herkenbare verhalen van koppels. Neem zeker een kijkje!

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 16/03/2021, laatste update op: 16/08/2023