Last van keuzestress in de winkel ? Deze 10 labels garanderen je een gezonde koop, zonder hormoonverstorende stoffen. 

Lees de labels van producten

Minder hormoonverstoorders kopen is moeilijk: het zit zowat in alle producten. Je beschermen tegen deze endocriene verstoorders is dan ook niet simpel, maar je kan de blootstelling wel verminderen.

Alles start bij de producten die je in huis haalt. Hoe zorg je ervoor dat de koopwaar in je kar zo veel mogelijk is vrij is van hormoonverstorende stoffen? Verpakkingen en ingrediëntenlijsten interpreteren lijkt wel specialistenwerk!

Gelukkig bestaan er enkele labels die het kiezen makkelijker maken. Als je producten koopt met deze 10 labels ben je zeker dat je aan minder hormoonverstoorders bent blootgesteld.

1. Ecogarantie

Ecogarantie is een Belgisch keurmerk voor cosmetica en verzorgingsproducten, wasmiddelen en zeezout. Het label stimuleert het gebruik van streek- en seizoensproducten, is milieuvriendelijk, eerlijk en heeft een groen karakter. Alle bestanddelen en het productieproces moeten natuurlijk zijn, behalve wanneer er geen alternatieven zijn. Ecogarantie sluit een maximaal aantal hormoonverstoorders uit.

2. Ecocert

label hormoonverstoorders ecocertDit Franse keurmerk voor cosmetica is gelijkaardig aan het Cosmébio-keurmerk (zie volgende). Het sluit hormoonverstoorders zoals parabenen uit en eist dat het grootste deel van de bestanddelen afkomstig zijn uit de biologische landbouw. Synthetische- en chemische producten kunnen dit keurmerk niet gebruiken.

Ecocert focust sterk op een duurzame productie met respect voor het milieu. Parabenen, nanodeeltjes, kleurstoffen, chemische aroma’s en andere chemische producten zijn verboden. Je vindt het label ook op onderhoudsproducten en verfproducten.

3. Cosmébio

Cosmébio is een betrouwbaar en alom bekend keurmerk in de cosmetische wereld. Het garandeert producten zonder de belangrijkste hormoonverstoorders of chemische producten. Ook de productie, verpakking en transparantie van informatie moeten aan strenge eisen voldoen.

Het label telt drie varianten: Cosmébio eco, Cosmos Natural en Cosmos Organique. Alle drie garanderen ze cosmetica met minimaal 95% bestanddelen van natuurlijke oorsprong (water en natuurlijke mineralen) en minimaal 10% bestanddelen van biologische oorsprong.

4. Gots

label hormoonverstoorders gots

Dit biologisch textielkeurmerk is een van de meest strenge labels op de markt. Je vindt het vooral in gespecialiseerde winkels. Het richt zich enkel op natuurlijke weefsels: wol, dons, katoen, zijde, linnen. Je vindt het op garen en weefsels, watten en tampon, beddengoed, kleding, speelgoed en ondergoed met minimaal 70 procent biologisch weefsel.

Het gebruik van hormoonverstoorders en andere schadelijke stoffen zoals brandvertragers, zware metalen, ftalaten en bisfenol A is verboden.

5. Biogarantie

label hormoonverstoorders biogarantieDit Belgisch keurmerk is te vinden op voedingsmiddelen en cosmetische producten afkomstig van biologische productie. Ook bio-winkels en restaurants kunnen het label dragen. Naast duurzame ontwikkeling heeft het Biogarantie-label ook oog voor eerlijk werk.

 

6. EU Biolabel

label hormoonverstoorders eu biolabelHet EU Biolabel vormt de basis voor de regelgeving rond bio-landbouw. Hoewel het label op sommige punten wat (te) flexibel is en geen absolute afwezigheid van schadelijke stoffen in voedingsmiddelen garandeert (het gebruik van pesticiden is soms toegestaan) biedt het een goede basis.

7. EU Ecolabel

label hormoonverstoorders eu ecolabelSchoonmaakmiddelen, ontsmettingsmiddelen, zeep, papier, textiel, kleding, reizen, tv’s, huishoudelijke apparatuur, computers, vloerbedekking, verf en vernis, lampen, beddengoed, meubels, loodgieterswerk en zelfs smeerolie: allemaal kunnen ze het Eco-label dragen.

Het EU-Ecolabel vermijdt alle stoffen die bekend staan als giftig, kankerverwekkend of vervuilend. Daarnaast heeft het aandacht voor de bioafbreekbaarheid, recycleerbare verpakkingen en duurzame ingrediënten.

8. Der Blaue Engel

label hormoonverstoorders der blaue engelDit keurmerk is te vinden op papier, elektrische apparaten, producten voor de bouwsector en verwarming (vloerbedekking, gips, verf, thermische isolatie) en alledaagse spullen waar papier in zit (toiletpapier, keukenrol, zakdoekjes, enz.…..).

Der Blaue Engel vermijdt alle stoffen die bekend staan als giftig, kankerverwekkend of vervuilend.

9. Nordic Swan

label hormoonverstoorders nordic swanDit Scandinavisch keurmerk voor schoonmaakmiddelen (detergentia), verf, papier, computers, multimedia en zelfs op milieuvriendelijke toeristische voorzieningen staat voor kwaliteit en focust meer op milieu dan op gezondheid. Het is in België nog maar weinig verkrijgbaar.

 

 

 

10. OEKO-TEXlabel hormoonverstoorders oeko-tex

 

Dit keurmerk garandeert producten gemaakt van weefsels vrij van giftige stoffen. Het is een van de weinige textiellabels dat ook aandacht heeft voor synthetische stoffen. Bestrijdingsmiddelen en zware metalen zijn verboden. Het gebruik van ftalaten, UV-filters en vlamvertragers wordt sterk beperkt. Het keurmerk past zijn eisen aan al naar gelang het gebruik van het product: hoe belangrijker contact met het textiel is (baby’s, onderkleding), hoe strenger de eisen.

Of download onze brochure.

Dossier hormoonverstoorders

Het dossier hormoonverstoorders kwam tot stand met de gewaardeerde financiële en inhoudelijke steun van BV OECO. Het doel van dit dossier is mensen in te lichten over de gevaren van hormoonverstoorders en tips aan te reiken om de blootstelling te verminderen.

De Gezinsbond is een voorstander van een veilige omgeving voor iedereen en kinderen in het bijzonder. Daarom pleiten we voor het hanteren van een kindnorm wat betreft de toegelaten stoffen in consumentenproducten: alle producten moeten veilig zijn voor de gezondheid van kinderen. Want wat veilig is voor kinderen, is veilig voor iedereen. Help ons deze kindnorm te verdedigen en word lid.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 05/11/2018, laatste update op: 27/11/2023