Bij het woord ‘energieverbruik’ denken we automatisch aan het verbruik van elektriciteit, gas, mazout of benzine. Toch maakt dat slechts 30 procent van het totaalplaatje uit. De andere 70 procent energie die een huishouden verbruikt, is indirect en onzichtbaar. Ook dat indirect energieverbruik kunnen we verminderen.
Indirect energieverbruik is de energie die nodig is om de goederen en diensten die wij kopen te produceren. Het lijkt misschien alsof dat buiten onze invloed valt, maar dat is niet zo. Niet alle producten kosten evenveel energie om te maken. Door vaker voor producten te kiezen die het minst energie opslorpen, beïnvloeden we ook ons indirect energieverbruik. Dat heeft zelfs meer effect dan veranderingen thuis die we rechtstreeks op de elektriciteitsmeter kunnen aflezen.
Uit een onderzoek aan de universiteit van Delft is gebleken dat twee categorieën een opvallend groot indirect klimaateffect hebben: spullen (zoals elektronica, meubels, speelgoed) en voeding.
Ook jij kan minder indirecte energie verbruiken via voeding met deze vier tips:
LEES OOK > Hoe zit dat nu met de energiezuinigheid van diepvriezers?
1) Minder vlees
Binnen de categorie voeding neemt vlees veruit de belangrijkste plaats in wat betreft indirect energieverbruik en algemene milieu-impact. Een dag vlees van het menu schrappen en vaker vlees ‘van bij ons’ kopen, doet het indirect energieverbruik al een pak dalen.
Het ene vlees is het andere niet: rundvlees heeft de grootste milieu-impact, kip de kleinste.
2) Seizoensproducten
Groenten in hun natuurlijke seizoen kopen, drukt het indirecte energieverbruik omdat er minder of zelfs geen serres aan te pas komen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat deze producten niet van de andere kant van de wereld worden ingevoerd.
Op deze seizoenskalender kan je gemakkelijk aflezen welke maanden geschikt zijn voor welke groenten en vruchten.
Voor producten die je buiten het seizoen eet, geldt dat dichtbij niet altijd het meest ecologische is: het verbruik van serres moet dan afgewogen worden tegen de vervuiling van het transport en bewaren. Wat het best is, is zeer moeilijk tot onmogelijk uit te maken voor de consument in de winkel. Doe het milieu een plezier en eet producten in het seizoen!
LEES OOK > Gezonde én milieuverantwoorde voeding is dubbele winst
3) Lokale producten
Hoe dichterbij de producten gekweekt zijn, hoe minder transport en bewaarmethodes er aan te pas komen. Koop die aardbeien of pompoenen dus bij de boer die je passeert of neem vlees rechtstreeks af bij de boerderij. Er zijn vaak meer opties dan je denkt, al is het in het begin wel zoeken.
4) Kraanwater
Naast vlees hebben vooral dranken een grote indirecte impact. Kraanwater drinken in plaats van flessenwater is één van de maatregelen die alvast transportkosten én de vervuiling bij de productie en afbraak van plastiek elimineren.
Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 05/11/2018, laatste update op: 16/05/2023