Een geboorte is een feest van nieuw leven. Maar soms gaat het mis en haalt de baby het niet. Als het kindje stilgeboren wordt, komt het niet in het geboorteregister. Sinds 1 april 2019 zijn de mogelijkheden om het sterrenkindje officieel een naam te geven en te registreren in het overlijdensregister wel uitgebreid.

Of het kindje sterft net voor of na de geboorte, maakt voor de ouders geen verschil in het verdriet. ‘We hebben hem in onze armen gehad. Hij heeft bestaan’, getuigt een mama die tien jaar geleden haar zoontje verloor. Voor de wet is er wél een verschil. Ouders willen graag volwaardige erkenning voor hun sterrenkindjes: niet enkel een naam dus, maar ook erkenning van de geboorte van stilgeboren kindjes.

LEES OOK > Hoe jij deel blijft van ons verhaal: mama Marijke over het verlies van haar eerste zoon

De wet over sterfte vlak voor en na de geboorte

Wat voorziet de wet op dit moment in ons land?

Leeft het kindje nog bij de geboorte, dan wordt het kindje opgenomen in het geboorteregister.

Een stilgeboren kindje wordt niet ingeschreven in het geboorteregister.  Afhankelijk van de leeftijd van het kindje, zijn er verschillende mogelijkheden.

  • Kindje stilgeboren voor 140 dagen zwangerschap

Er is geen registratie mogelijk.

  • Kindje stilgeboren vanaf 140 dagen zwangerschap

Ouders mogen het kindje een officiële voornaam geven en laten opnemen in het overlijdensregister. Vóór april 2019 was enkel een registratie mogelijk met vermelding ‘levensloos geboren’.

  • Kindje stilgeboren na 180 dagen zwangerschap

Een kindje dood geboren na 180 dagen zwangerschap kan sinds de uitbreiding van de wet een voornaam en familienaam krijgen. Het kindje moet geregistreerd worden in het overlijdensregister.

stilgeboren kindje
Fien Torrekens werd stil geboren op 25 oktober 2016. (Foto: vzw Boven de wolken)

Geen gelijkwaardige erkenning

‘Voor sommige ouders is het een troost dat ze hun sterrenkindje nu een voornaam of familienaam kunnen geven’, zegt Marleen Vertommen van vzw Met Lege Handen, die zelf twee kindjes verloor voor de geboorte.

‘Maar voor de meeste ouders volstaat het niet. Zolang ze niet in het geboorteregister opgenomen worden, worden deze kindjes niet volwaardig erkend. Ze komen dus ook niet in de familiestamboom, mocht iemand die ooit opvragen. Dit bevestigt de ontkenning van hun bestaan, terwijl erkenning van de geboorte van een stilgeboren kindje zo belangrijk is om te kunnen rouwen.’

‘Het schrijnende van de ongelijkwaardige behandeling wordt het scherpst duidelijk als bij een tweeling eentje net voor en ander kort na de geboorte sterft. Officieel is er dan maar één kindje geboren, terwijl de ouders wel rouwen om het verlies van twee.’

In Nederland is er intussen wel een volwaardige registratiemogelijkheid voor doodgeboren kindjes.

Bekijk de video met diverse getuigenissen > VIDEO: Verre van Weg voor (groot)ouders van sterrenkindjes

Elk jaar herdenken we sterrenkindjes en andere overleden kinderen op Wereldlichtjesdag, op de tweede zondag van december.

Steun voor ouders van een stilgeboren kindje

  • vzw Met Lege Handen: zelfhulpgroep voor ouders van kindjes overleden voor, tijdens of na de geboorte.
  • Het Berrefonds: organisatie die herinnerings- en koesterkoffers maakt voor de ouders en praatgroepen en nazorg organiseert voor ouders, broers en zussen die geconfronteerd worden met het verlies van een kindje.
  • Altijd wij wil iedereen die in Vlaanderen te maken krijgt met het verlies van een kind helpen in de zoektocht naar ondersteuning. De portaalwebsite bundelt het gratis aanbod van allerlei organisaties die elk op hun manier proberen te helpen.

In ons dossier Sterrenkindjes vind je meer artikels en verhalen. Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 08/05/2019, laatste update op: 31/08/2023