Mijn dochter van tien kan op veel vlakken haar plan trekken, dat vind ik belangrijk. Maar haar huiswerk alleen maken, dat is een ander paar mouwen. Ze vraagt altijd mijn hulp. Ik wil haar wel helpen, maar ze moet het toch alleen leren? In het middelbaar zal ze dat immers ook moeten kunnen.

Vertrouwen

Zelfstandigheid is een belangrijke vaardigheid. Naargelang de leeftijd kan je andere zaken van kinderen verwachten. Tof dat je dochter vaak haar plan trekt! Beloon haar met je vertrouwen.

Op tien jaar kan je verwachten dat ze zelfstandig in de agenda kan zien wat er verwacht wordt die dag (wat moet ik doen?) en kan plannen wanneer ze wat gaat doen (beginnen met het moeilijkste, of net met het gemakkelijkste – dat verschilt van kind tot kind).

Samen-tijd

Misschien is je dochter wat onzeker bij het huiswerk maken? Waarover is ze precies onzeker? Wil ze graag alles juist? Legt ze de lat erg hoog? Leggen jullie de lat hoog?

Of vindt ze het gewoon leuker om dit samen met jou te doen? Daar is op zich niks mis mee. Je kan het samen zijn loskoppelen van huiswerk maken en zo’n momentjes inlassen voor of na het huiswerk.

LEES OOK > Helpen bij huiswerk: hoe doe je dat?

Fouten maken mag

Is het uit onzekerheid, dan kan je haar duidelijk maken dat fouten maken mag en dat je daaruit leert. Soms zijn kinderen een spiegel van onszelf. Hoe ga je zelf om met fouten maken of als er iets wordt verwacht waarover je je niet zeker voelt?

Jouw dochter heeft nog twee jaar voor ze naar het middelbaar gaat. Wat heeft ze nu nodig? Je kan bijvoorbeeld afspreken dat ze twee keer per week je hulp mag inroepen. Dan gaat ze nadenken wanneer ze jou echt nodig heeft.

Leren kun je leren

Maak goede afspraken, motiveer waar je kan en check samen het resultaat. Meer hoef je niet te doen op weg naar het middelbaar. Het filmpje Helpen bij huiswerk helpt je op weg.

De kaarten van Klasse kunnen ook helpen. Ze bieden een stappenplan, met vragen als Wat moet ik precies doen? Hoe ga ik dat aanpakken? en Wat kan ik de volgende keer beter doen? Zo wordt leren en je huiswerk alleen maken makkelijker. Voor nog een tikkeltje extra motivatie kun je de tekeningen zelfs samen personaliseren.

LEES OOK > De overstap naar het middelbaar: niet te onderschatten

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 09/02/2020, laatste update op: 25/07/2022