De fiets nemen is gezond: niet enkel voor jou, ook voor je kind. Zeker voor kortere afstanden is het een goed idee om de auto te laten staan en de fiets te nemen. Maar fietsen in het verkeer vraagt wat gewenning van je kind. Vanaf wanneer begin je er best mee?

Zo vroeg mogelijk! Al heel jong kan je je kind meenemen met de fiets in het verkeer: in de fietskar of op het fietsstoeltje, met de driewieler of het loopfietsje op het voetpad of op de aanhangfiets achterop.

Geef je kind zo veel mogelijk de kans om samen met jou ervaringen op te doen! Hieronder geven we je enkele richtleeftijden met de verschillende stappen van het fietsleerproces.

0-3 jaar

De allerkleinste kindjes kunnen mee in het verkeer in een fietsstoel, fietskar of bakfiets. Zelf leren fietsen kan al op een loopfiets en een drie- of vierwielertje zonder pedalen.

3-6 jaar

Vanaf drie jaar kunnen kinderen al met de loopfiets oefenen op het (voet-)pad, terwijl een volwassene mee stapt. Ook een driewieler met pedalen kan eventueel al.

Voor de langere afstanden blijft de fietsstoel, fietskar of bakfiets de beste optie. Als het kind zelf graag trapt, kan een aanhangfiets ook. De voor- en nadelen van die verschillende fietssystemen lees je hier.

6-9 jaar

Op deze leeftijd kan je kind met de fiets oefenen op het voetpad, terwijl  mama, papa of een andere volwassene mee stapt of ernaast rijdt op de rijbaan.

Stilletjes aan kunnen kinderen ook al op rustige stukken van de rijbaan meefietsen naast een volwassene. Kinderen rijden wel best aan de kant van het voetpad zodat de volwassene een buffer vormt.

Verkeer inschatten blijft moeilijk, maar de kinderen beginnen er zo wel geleidelijk aan te wennen. Hier vind je een checklist om te zien of je kind al klaar is om naast je te fietsen in het verkeer.

9-12 jaar

Je kind kan nu al echt meefietsen op de rijbaan. Eerst doet het dat best nog naast de begeleider, maar na een tijdje is meer voorop fietsen ook een optie.

Om echt aan het verkeersinzicht van je kind te werken, oefen je best op concrete plaatsen.

12+ jaar

Nieuwe routes oefenen blijf je best samen doen. Maar stilaan is je kind ook klaar voor de grote stap: alleen in het verkeer.
Het is wel belangrijk om je kind te kennen. Laat het niet onvoorbereid in het verkeer. Ook voor twaalfjarigen is een onbekend kruispunt oversteken nog steeds moeilijk.

In heel rustige dorpen of wijken, of op bekende routes kunnen kinderen al vanaf hun tiende alleen fietsen. Maar in de meeste buurten in Vlaanderen is het verkeer daar iets te druk voor.

Elk kind ontwikkelt zich anders

Pas op, het gaat om gemiddelde leeftijden. Elk kind ontwikkelt zich anders. Als ouder ben je het best geplaatst om in te schatten wat je kind kan, op voorwaarde dat je het natuurlijk vaak genoeg begeleidt en observeert in het verkeer.

(Bron: Slim fietsdagboekje, n.a.v. project Fiets ze!)

Dit artikel werd gemaakt in het kader van Woensdag fietsdag. Deze campagne wil Vlaanderen op de fiets krijgen. Omdat de auto nemen vaak een gewoonte is. Menselijk? Oh ja. Wenselijk? Iets minder. Want de files worden er niet minder op. En de lucht niet gezonder. Eén dag per week op je zadel maakt al een groot verschil. Woensdag fietsdag geeft je net dat trapje extra, met supportersploegen, beloningsbadges, tips en prijzen!

Schrijf je in en word lid van het grootste peloton van Vlaanderen! Deel je ervaringen via #GoWithTheVelo. Alle remmen los!

Woensdag Fietsdag is een campagne van Cera en KBC, in samenwerking met Gezinsbond en Gezinssport Vlaanderen, Mobiel 21 en nog vele anderen.

Gepubliceerd op: 04/06/2018, laatste update op: 12/09/2019

Tags: , , ,