Het is bijzonder belangrijk dat kinderen leren omgaan met geld. Die financiële opvoeding is een gedeelde verantwoordelijkheid van scholen als ouders. Uit een bevraging, uitgevoerd door AG Insurance in samenwerking met de Gezinsbond en het Waalse Kinderbijslagfonds Camille, blijkt dat ouders dit belang erkennen en er actief werk van maken. Kinderen financiële vaardigheden aanleren is een uitdagende taak, waarbij elke ouder zijn eigen aanpak hanteert.

Praten over geld

De helft van de respondenten geeft aan dat ze het gesprek over geld beginnen tussen 6 en 9 jaar, terwijl 25% aangeeft er helemaal niet over te praten. Met kinderen praten over geld is makkelijker dan het op het eerste gezicht lijkt.

Je kunt bijvoorbeeld vertellen hoe je te werk gaat wanneer je boodschappen doet. Daarbij kun je vragen stellen, zoals: let je op de verschillende prijzen van producten? Koop je alles waar je zin in hebt, of hou je rekening met het budget dat je wilt of kunt uitgeven?

Door dit soort gesprekken met kinderen te voeren, kom je erachter wat ze al goed begrijpen en wat hen nog helemaal niet of niet helemaal duidelijk is.

LEES OOK > Hoe leer je jonge kinderen omgaan met geld?

Kinderen leren omgaan met geld

Het is ook belangrijk om te weten of je kind begrijpt wat een bankkaart is, en het verschil begrijpt tussen tastbaar contant geld dat je op zak hebt, en geld op de bank.

Daarnaast kan je kind leren inzien dat sparen voor een grote aankoop vaak verstandiger is dan lenen, omdat je bij lenen extra betaalt, in de vorm van rente.

Tijdens zulke gesprekken kun je je kinderen ook bijbrengen dat niet iedereen evenveel geld heeft, dat geld niet zomaar uit de lucht komt vallen, en dat er soms beperkingen zijn in wat je kunt kopen.

Openhartig praten over geld legt een basis om over te gaan tot concrete afspraken, en draagt bij aan de financiële opvoeding van kinderen.

LEES OOK > 6 manieren om tieners te leren omgaan met geld zonder zakgeld

Wat met zakgeld?

Zakgeld geven is geen verplichting. Maar als je beslist om het wel te doen, kan het een goede en veilige leerschool zijn. Kinderen leren zo vanaf jonge leeftijd om met een beperkt budget een bepaalde periode te overbruggen. Hierdoor kunnen ze op latere leeftijd de waarde van geld beter inschatten.

Het bedrag dat ouders geven, hangt af van de financiële situatie van het gezin, de leeftijd van het kind en welke uitgaven het kind moet dekken met het zakgeld.

Het specifieke bedrag is eigenlijk minder van belang. Zakgeld dient vooral als een leermiddel om kinderen verantwoordelijkheid bij te brengen in hoe ze omgaan met geld, sparen en betalen. En het allerbelangrijkste is dat je samen duidelijke afspraken maakt over het zakgeld.

LEES OOK > Wat kinderen leren als ze zakgeld krijgen

Sparen voor groter en later

Wanneer kinderen ook een budget voor kleding krijgen, wordt de hoogte van dit bedrag beïnvloed door de financiële situatie en de gemaakte afspraken. Als bijvoorbeeld schoenen en jassen ook met het zakgeld moeten worden gekocht, kan er meer budget worden voorzien dan wanneer zulke grote aankopen apart worden gefinancierd.

Uit de bevraging blijkt dat de meerderheid van de kinderen zakgeld krijgt vanaf 13 jaar. Op die leeftijd hebben ze al een zekere zelfstandigheid — het ideale moment dus om kennis te maken met financiële verantwoordelijkheid, en te leren omgaan met een budget.

Meer dan 50% van de bevraagden spaart tussen 40 en 100 euro per maand per kind. Ruim 60% heeft daarbij geen specifiek doel voor ogen (zoals hogere studies of een auto). Ze willen op die manier het kind gewoon een gemakkelijkere start geven. 80% van de ouders stimuleert hun kind om te sparen van het zakgeld.

LEES OOK > Hoeveel zakgeld geef je je kind in het middelbaar?

Sparen met ledenvoordeel Gezinsbondsparen voor je kind

Op het online platform Yongo van AG Insurance kun je gebruikmaken van een aantal diensten om voor en samen met je kind te sparen en/of beleggen op de korte en de langere termijn.

Als lid van de Gezinsbond krijg je bij Yongo een premie van 20 euro cadeau op langetermijnformules. Vanaf de 13de maand is er onder bepaalde voorwaarden ook een gratis overlijdingsdekking bij overlijden van een ouder. Meer info over Yongo en jouw voordelen lees je op deze pagina.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 15/06/2018, laatste update op: 29/11/2023