Op restaurant gaan, altijd een avontuur, zeker met kinderen. Hoe zorg je ervoor dat kinderen braaf op hun stoel blijven zitten?

Laat bij je reservatie weten dat er kinderen meekomen

Inge Pennewaert werkt al haar hele carrière in de horeca. In sterrenrestaurant Centpourcent doet ze momenteel de zaal, haar man Bart is sous-chef in de keuken. Als horecakoppel gaan ze graag uit eten en nemen ze vaak hun dochtertje van vier mee. Een ervaringsdeskundige dus.

‘Maak je er als ouder vooral op voorhand niet te veel zorgen over. Ben je zelf gestresseerd, dan voelen je kinderen dat en straal je dat alleen maar uit. Kinderen zijn bij ons op restaurant steeds welkom!’ vertelt Inge.

‘Bel je om te reserveren? Laat dan al even weten dat er kinderen meekomen. Vraag het restaurant meteen ook of dat oké is. Restaurants weten dat graag op voorhand. Dan kunnen ze al een kinderstoel klaarzetten of het bestek wat aanpassen. Zo verloopt het binnengaan meteen vlotter en gestructureerder, én voel je je als ouder meteen welkom.’

Heb je een vraag, vraag het gewoon

Als Inge en haar man Bart op restaurant gaan met hun dochter bereiden ze zich goed voor. ‘Ik heb altijd een hele zak vol spullen bij. Kleurpotloden of boekjes.’

‘Ben je onzeker over iets, durf het ook meteen vragen bij het binnenkomen. “Wat is het makkelijkste voor jullie?”, “Waar laat ik mijn spullen achter?”, “Waar zet ik de kinderwagen?”. Dat kan je ook al bij je reservatie vragen,’ geeft Inge als tip.

‘Toen mijn dochter 1 jaar was, ging ze al mee naar sterrenzaken. Toen ze wat lastig werd of een dutje moest doen, gingen wij kort even wandelen voor we onze lunch verderzetten. Dat ging perfect, gewoon even afstemmen met het restaurant.’

Kindvriendelijk is niet kinderachtig

Een kindvriendelijk restaurant is niet noodzakelijk een restaurant met een speelplein buiten of speelhoekje in het restaurant. Kindvriendelijk is niet noodzakelijk kinderachtig.

Het is vooral een restaurant waar ouders met kinderen welkom zijn en zich op hun gemak voelen. Waar er kinderstoelen zijn, een ververskussen aanwezig is of er een aangepast menu is voor kinderen. En dat moeten niet altijd frietjes met appelmoes zijn.

Veel restaurants doen hun best om ook een lekker kinderbord te maken. Een pasta met wat tomatensaus en vis bijvoorbeeld.

LEES OOK > Korting voor brave kinderen op restaurant: willen we dat wel?

Geniet ervan!

Onthoud dat een kind op restaurant gaan ook moet leren. Begeleid je kinderen erbij. Bereid hen voor op wat er zal gebeuren en wat kan en niet kan.

Is op restaurant gaan nog nieuw voor je kind? Begin dan eens met een restaurant met een speelhoek. Reserveer ’s middags of vroeg op de avond en neem wat kleurpotloden of prentenboeken mee.

Aarzel niet om het restaurantpersoneel vragen te stellen als je je onzeker voelt. En staat er een wachtrij aan het toilet en “is het dringend”, vraag dan of je met je kind even voor mag.

En geniet er vooral van, samen.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten.

Gepubliceerd op: 11/06/2020, laatste update op: 20/06/2022