Niet alle kinderen vertrekken elke dag vrolijk en onbezorgd naar school. Onder andere de druk om te presteren en de angst om te falen zorgen ervoor dat sommige kinderen enorm onder stress komen te staan tijdens de schoolperiode. Als ouder kan je je kind helpen om beter te leren omgaan met schoolstress.

Met de volgende tips kom je al een heel eind.

Toon begrip

Toon begrip voor de angsten van je kind en wuif deze zeker niet weg als onbelangrijk. Praat erover, als volwassene kan je dingen aanreiken waar je kind zelf niet meteen aan denkt. Een goede voorbereiding helpt je kind om zich zelfverzekerder te voelen en de uitdaging aan te gaan. Focus daarbij op wat je kind goed kan en beloon inzet en vooruitgang in plaats van het resultaat.

Bied afleiding

Help je kind om iets te vinden dat kalmerend of troostend werkt, zoals ademhalingsoefeningen, in de natuur zijn en bewegen. Doe iets wat de aandacht afleidt van de situatie die stress veroorzaakt.

LEES OOK > Stress op school: de oorzaken

Snoei in de agenda

Bekijk samen de agenda van je kind. Is de combinatie van school met naschoolse activiteiten te druk? Stel prioriteiten en durf dingen te schrappen om je kind voldoende rust te gunnen.

Stimuleer offline activiteiten

De kinderen van vandaag zijn vaak online en ervaren veel sociale druk via social media. Help je kind in te zien dat ‘het perfecte leven’ op social media vaak schijn is. Stimuleer je kind tot offline activiteiten met vrienden en familie.

LEES OOK > 6 voordelen van buiten spelen

Falen mag

Help je kind in te zien dat het niet allemaal perfect hoeft te zijn en dat je van je fouten veel kan leren. Wie durft te falen, zal beter kunnen omgaan met tegenvallende resultaten en veerkrachtig in het leven staan.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 06/09/2019, laatste update op: 19/06/2023