Zoveel mogelijk kinderen de kans geven om zonder zorgen te kunnen spelen, lachen en puberen, dat is het doel van De Warmste Week in 2023. Eén van de geweldige ambassadeurs: Sarah Mouhamou (28), boegbeeld van Ketnet en mama van Nouh (5).

Fijn engagement

Wat dacht je toen je gevraagd werd om ambassadeur te zijn van De Warmste Week?

Sarah Mouhamou: ‘Ik vind het ongelooflijk leuk dat ze het mij dit jaar gevraagd hebben, nu kinderen de doelgroep zijn. Bij Ketnet mag ik al tien jaar fijne programma’s maken voor kinderen, maar dat gebeurt toch vooral van in een veilige studio.

Met De Warmste Week kan ik nu echt naar kinderen toegaan om reportages te maken. Ik kan met hen praten, hen aandacht geven en ervoor zorgen dat ze even hun zorgen vergeten: zalig toch? Ik had me echt geen fijner engagement kunnen dromen.’

Pittige periodes

Waren er momenten in je jeugd dat je zelf veel zorgen had?

Sarah Mouhamou is een van de ambassadeurs van De Warmste Week: 'Ik kan ervoor zorgen dat ze even hun zorgen vergeten, zalig toch?'

Sarah Mouhamou: ‘Mijn vijfde en zesde middelbaar waren allesbehalve makkelijk. Ik zat daar absoluut niet op mijn plaats: de richting lag me niet en de druk was veel te hoog. Ik voelde mij mentaal zo slecht dat ik er ook fysiek last van kreeg en ze me ’s ochtends echt uit bed moesten sleuren. Soms heb ik de neiging om de ellende van die periode wat te minimaliseren, maar als ik eerlijk ben… het was toen de hel voor mij.

Ook de scheiding van mijn ouders zorgde voor een moeilijke tijd. Het ging al een hele tijd niet goed tussen hen, ik besefte als jonge tiener al dat het zo niet kon blijven duren. Toen ze effectief uit elkaar gingen, veranderde dat heel de dynamiek van ons gezin. Ik was negentien toen het mij te veel werd. Halsoverkop, in een ontploffing eigenlijk, besliste ik om thuis te vertrekken en alleen te gaan wonen.

Een jaar lang heb ik totaal geen contact gehad met mijn ouders; ik moest afstand nemen en tot rust komen. Mijn zussen hebben mij dat een hele tijd kwalijk genomen. Bij hen kwam het over alsof ik, de oudste van de vijf, hen in de steek liet op een moment dat ze mij het hardst nodig hadden, terwijl ik het nodig had om orde te scheppen in mijn hoofd om er nadien opnieuw te kunnen staan als grote zus.

Dus ja, die periode was best pittig. Hoewel het ook bijzonder eng was om ineens op eigen benen te staan, bleek het achteraf gezien de juiste beslissing. Vandaag maakt mijn mama opnieuw deel uit van mijn leven, we hebben een goeie band nu. Met papa loopt het nog altijd niet vlot, maar momenteel heb ik daar vrede mee.’

LEES OOK > Warme oproep: steun De Warmste Week en laat kinderen opgroeien zonder zorgen

Een mama’tje

En intussen ben je zelf al vijf jaar mama. Denk je dat je job bij Ketnet jou beïnvloedt als mama?

Sarah Mouhamou: ‘Het is eerder omgekeerd: het feit dat ik mama ben, heeft ervoor gezorgd dat ik anders in mijn job sta. In het begin dacht ik: “Oh plezant, ik mag tv maken voor kinderen, leuk publiek!”

Maar door moeder te worden besef ik beter welke impact mijn job heeft op kinderen. Ik voel mij tussen de andere presentatoren nu ook meer een mama’tje en neem de dingen die we bij Ketnet mogen doen heel serieus. Het draait om de kinderen, niet om mij.’

Beseft Nouh wat jouw job inhoudt en dat jij een bekend gezicht bent voor heel wat kinderen?

Sarah Mouhamou: ‘Goh, min of meer. Toen we eens naar school stapten en twee meisjes met mij een foto vroegen, zei hij daarna: “Waarom wilden die een foto met jou en niet met mij?” (lacht)

Daarnaast heeft hij ook wel een fase gehad dat hij spontaan tegen mensen vertelde: “Dat is wel mijn mama hé, dat is Sarah van Ketnet!” Dus ja, hij is trots op mij. En ik op hem!’

Foto’s: Kristof Ghyselinck

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 05/12/2023, laatste update op: 09/01/2024