Vegetarisch en vegan eten zit in de lift. Meer en meer gezinnen toveren een of meerdere keren per week vegetarische of veganistische kost op tafel. Lijkt het jou ook wel wat om af en toe plantaardig te eten? Met deze tips wordt wat meer veggie op het menu zetten makkelijker dan je denkt.
Veggie en vegan op het menu
Wij vroegen EVA vzw (een organisatie die iedereen wil stimuleren meer plantaardig te eten) om enkele tips en tricks.
- Het zou best kunnen dat je al gerechten klaarmaakt die vegetarisch zijn: bijvoorbeeld pasta pesto of pizza margherita. Soms is het dus nog makkelijker dan je al dacht!
- Maak het jezelf niet te moeilijk, en wees niet te streng voor jezelf. Wil je graag vegetarisch eten? Prima! Overstappen op een vegetarisch menu hoeft niet van dag één op dag twee te gebeuren, maar kan je ook in stapjes doen. Begin met af en toe eens vegetarisch te eten, en bouw geleidelijk aan op.
- Begin met gerechten waarvan je weet dat je (klein)kinderen het lekker vinden, en die niet zo moeilijk te maken zijn in een vegetarische versie. Denk aan chili sin carne met veggie gehakt, of een veggie vol-au-vent met veggie kip.
- Kies je voor een oldschool vleesvervanger zoals tofu, tempeh, seitan, geef het dan zelf wat extra smaak. Marineer het, voeg kruiden toe, en maak er helemaal je ding van. Van nature heeft tofu bijvoorbeeld weinig smaak, maar net daarom kan je het echt pimpen.
- Met producten die vlees nabootsen kan je heel gemakkelijk je gerecht aanpassen naar een vegetarische versie. De smaak is nooit honderd procent hetzelfde, maar is vaak wel heel gelijkend. En zo kan je de kip- of spekblokjes vervangen door een veggie versie, zonder het recept helemaal te moeten omgooien.
- Duik eens in de wereldkeuken en ga op zoek naar totaal nieuwe gerechten. De Zuid-Amerikaanse of Aziatische keuken telt heel wat vegetarische gerechten, zoals curry’s, waarbij je vlees echt niet zal missen. Vaak gebruiken ze ook bonen of peulvruchten in hun gerechten, waardoor je een goed gevuld gevoel krijgt.
- Zorg dat je genoeg bite in je gerecht hebt. Verwerk bijvoorbeeld pinda- of cashewnoten in je gerecht, plantaardige balletjes, of veggie kipstukjes. Wat ook kan is groenten grillen, zo krijg je wat extra textuur in je gerecht.
- Meestal vertrekken we bij koken vanuit het idee: ik heb zin in dat vlees, of in die vis, en daar maken we dan een gerecht rond klaar. Maar kook je plantaardig, dan start je vaak vanuit een bepaalde groente of gerecht waar je zin in hebt. Die kleine mind switch helpt je om af te stappen van het traditionele vlees/vis-en-groenten-verhaal.
- Wat voor een gezin heel tof is, is maaltijden klaarmaken die iedereen zelf kan samenstellen. Denk bijvoorbeeld aan wraps: je zet allerlei groentes, beleg en spreads op tafel en iedereen belegt zijn wrap met wat hij of zij wil. Dat vinden kinderen altijd heel erg leuk! En wat met wraps kan, kan je bijvoorbeeld ook met falafel, baba ganoush en platbrood.
Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 25/04/2022, laatste update op: 02/06/2023