Ook al werd er uitgekeken naar de vakantie en ‘gewoon’ thuis zijn, het blijkt allemaal wel wat lang te zijn. De verveling bij kinderen wil al eens toeslaan. En hoewel verveling heel gezond is, is mentale gezondheid voor iedereen in het gezin ook belangrijk. Daarom: antiverveeltips voor schoolkinderen!

1) Maak een grabbelton

Pak een pot/schoendoos/voormalige chocopot en laat iedereen in het gezin ideeën opschrijven. Is de nood te hoog, dan wordt een briefje getrokken. Om het spannender te maken, kan je ook extra regels verzinnen. Maximaal één keer veto stellen.

2) Kamer opruimen of herinrichten

Oké, dat klinkt niet zo leuk maar het helpt meestal wel: er wordt al eens iets gevonden dat totaal vergeten was, bijvoorbeeld. Ook een leuk idee is om de kamer te veranderen van inrichting of op te frissen met een laagje nieuwe verf (of goedkoper: posters).

3) Een spelletjesboek

De variatie aan opdrachtjes en spelletjes houden je kind even zoet.

LEES OOK > Ik verveel me dood: wat te doen bij verveleritis

4) Gezelschapsspellen spelen

Nodig wat vriendjes uit of doe het samen. Geen toegang tot een uitgebreide (eigen/vrienden)collectie? De speel-o-theek staat er voor je.

5) Herinneringenschrift maken

Een dagboek waarin verhalen en vakantiebelevenissen kunnen beschreven worden of droomcadeautjes kunnen geplakt of getekend worden. Multifunctioneel!

6) Een kamp bouwen

Dat werkt altijd – zeker als ze zelf hun fantasie (en alle niet-breekbare materialen in huis) kunnen gebruiken.

7) Een klusjeslijstje opstellen

Hou het simpel (en vooral weinig), maar ze kunnen best meehelpen. Afhankelijk van kind en leeftijd kan je het opdelen per dag of een deadline stellen voor een reeks klusjes.

LEES OOK > Welke huishoudelijke klusjes kunnen kinderen doen?

8) Computertijd

Wil je kind op de computer om spelletjes te spelen of om te bloggen en video’s te monteren? Block het niet noodzakelijk af: maak afspraken over tijd en over compensatie (bvb buiten spelen of gaan lopen)

9) Spelen in de buurt

Voor de wat oudere kinderen is niets zo spannend als onder het toeziend oog van mama en papa uit te komen! Misschien kunnen ze wel eventjes in de buurt spelen, mits het maken van goede afspraken.

10) Verkleden

Is verkleden alleen niet voldoende? Spreek dan een rol af die je zo lang mogelijk probeert aan te houden: aan tafel, tijdens elk spel en bij elk huishoudelijk klusje. Wie uit zijn rol valt moet een klusje doen.

11) Knutselen, tuinieren, koken, …

Kinderen van deze leeftijd kunnen zich al een hele tijd concentreren en kunnen dus grotere projecten aan. Het is de moeite om te investeren in knutsel- of schilderspullen of ze te laten meehelpen in tuin en keuken als dit hen interesseert.

LEES OOK > Thuis met de kinderen tijdens de zomervakantie: hoe pak je dat aan?

12) Samen naar de speeltuin fietsen

Een heuse tocht, eventueel met picknick onderweg en een ijsje tussendoor.

13) Samen proefjes doen

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en onderzoekers. Wakker hun wetenschappelijke instelling aan door zelf proefjes te proberen. Haal een boek in de bibliotheek om je bij de proeven (en de uitleg) te helpen. Bekijk ook deze vijf tips!

14) Suggesties doen

Misschien is het niet nodig om iets te doén, maar om ze gewoon te wijzen op wat er allemaal is of kan. Muziek beluisteren, dansen in de woonkamer, een toneeltje verzinnen, een krant maken, puzzelen, de poppen in bad steken, …

Vervelen is op zich niet ongezond of erg, integendeel. Het schept rust in het hoofd, en die wakkert de creativiteit aan. Dat heeft soms wat tijd nodig. Je hoeft dus niet elk gezeur onmiddellijk de kop in te drukken met een activiteit of uitstap. Laat je kinderen vooral zélf activiteiten verzinnen.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 13/07/2017, laatste update op: 16/01/2023