‘Al van kleins af koos mijn zoon op de kermis altijd wel iets om te vechten: een pistool met handboeien, pijl en boog… Na de aanslagen in Brussel had ik de buik vol van die fascinatie en stopte ik alle gevechtsspeelgoed weg. Hij maakte dan maar een pistool en bommen uit Clics. Intussen heb ik me erbij neergelegd, al blijf ik het lastig vinden. Waarom wil mijn kind spelen met een speelgoedgeweer? En hoe ga ik ermee om?’
Speelgoedgeweren
‘Stop of ik schiet’, ‘je bent eraan’, ‘handen omhoog’… je hoort het vaak als kinderen spelen. En het is van alle tijden. Ze richten een speelgoedgeweer of hun handen in schiethouding op het doelwit, dat neervalt. Het is begrijpelijk dat ouders zich afvragen of ze dat gespeeld geweld moeten stoppen. Maar spel is een veilige omgeving om te leren omgaan met angsten en boosheid zonder anderen schade toe te brengen. Het imiteren van oorlog en geweld kan een manier zijn om gevoelens te verwerken of spanning te ontladen.
Hoe hou je je staande als held? Hoe speel je overtuigend ‘de slechterik’? Wat is een goede strategie? Dat vergt nadenken en snelheid en is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen, die in het dagelijks leven vaak overgeleverd zijn aan de regels van volwassenen. In het spel ervaren ze een gevoel van macht en hoe het is om de baas te zijn. Ze leren dat wat zij doen reactie uitlokt en gevolgen heeft.
LEES OOK > Op een zachte manier praten met je kind over de oorlog: ‘Hou het simpel, maar wees wel eerlijk’
Volg je gevoel
Verbieden of niet? Volg je gevoel. Ze mogen weten wat jij erover vindt en waarom. Maar weet dat geweldspelletjes normaal zijn en ze er geen gewelddadige mensen door worden. Wat niet mag, wordt vaak ook extra aantrekkelijk.
De manier waarop je zelf in het leven staat, is in deze heel belangrijk. Hoe ga je thuis om met elkaar, hoe (ver)oordelend praat je over mensen? Dat je zoon een geweer bouwde met Clics getuigt van creativiteit en zelfredzaamheid, alvast ook waardevolle kwaliteiten.
Dit artikel verscheen in maart 2024 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.
Gepubliceerd op: 19/03/2024