Ik probeer mijn kinderen te stimuleren om zelfstandig te fietsen in het verkeer. Vanaf welke leeftijd kan een kind alleen naar school fietsen? En hoe kan het veilig?

Voorleven

Kinderen zelfstandig met de fiets in het verkeer laten, het is een uitdaging voor kind en ouder. Een nieuwe fase met weer wat meer vrijheid. Maar hun veiligheid en die van de andere weggebruikers baart terecht ook zorgen.

Voorleven hoe je je in het verkeer beweegt, doe je elke dag: steek je over op het zebrapad, wacht je op groen licht om te vertrekken…? Dat hebben ze dan al mee.

Zorg dat hun fiets technisch in orde is en afgestemd op hun lengte. Kijk of hun rugzak niet te zwaar is en of ze bij het stoppen niet met hun jas achter het zadel blijven hangen. Ook kleding die hun zichtbaarheid vergroot en een helm zijn een must. Geef ook daar het goede voorbeeld.

LEES OOK > Coronalessen: maak het veiliger voor kinderen in het verkeer

Alleen naar school fietsen

Wanneer kan je kind alleen naar school fietsen? Deskundigen spreken over 12 jaar. Jij kent je kind. Is het een verstrooide professor, een wiebelaar… dan is er wat meer geduld nodig.

Door samen te oefenen, leer je je kind kennen als fietser en leert je kind de weg kennen, met letterlijk en figuurlijk de valkuilen onderweg. De veiligheid van de weg naar school, de afstand, of er fietspaden zijn, drukke verkeersknooppunten… De optelsom van al die elementen maakt je hoogstpersoonlijke fietsbarometer.

Ook op school is er verkeersopvoeding. Test of ze de regels kennen en toepassen: bijvoorbeeld voorrang geven en nemen. Jonge kinderen hebben gelukkig nog niet vaak een gsm in de hand op de fiets, of oortjes in… Dat zijn al een onveilige elementen minder. Samen oefenen en hen observeren helpt bij de beslissing. Maak hen ook niet te angstig door alle mogelijke gevaren in de verf te zetten.

Geloof dat je kind het kan en bouw aan zijn of haar zelfvertrouwen. Stevig op de trappers staan, weer en wind trotseren, een gezonde inspanning leveren en dan thuiskomen bij een heerlijk vieruurtje… Fietsen is fijn.

LEES OOK > Checklist: wanneer kan je je kind naast jou laten fietsen in het verkeer?

Dit artikel verscheen in september 2022 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 23/08/2022, laatste update op: 04/10/2022