Het is belangrijk om je kind te laten vaccineren. Maar zo’n prikje kan best spannend zijn. Hoe kan je je kind alvast een beetje voorbereiden op een vaccinatie? ‘Alvast 1 tip: zorg dat je zelf als ouder niet te zenuwachtig bent.’

Beetje pijn

‘Je kan je kind alvast wat voorbereiden op een vaccinatie’, tipt Imke De Bruyne, pedagogisch medewerker op de kinderafdeling van AZ Delta. ‘Niet op het allerlaatste moment, maar ook niet heel lang van tevoren. Een paar dagen voor je afspraak vast ligt, is perfect.

Vertel heel neutraal wat er gaat gebeuren en wees zo eerlijk mogelijk. Vertel je kindje dat het een beetje pijn kan doen, maar dat het ook echt niet lang duurt. Het prikje is zo voorbij.’

Afleiding

Tijdens het zetten van het prikje hebben kindjes vaak nood aan afleiding. Dit kan je doen door het lievelingsknuffeltje van je kind mee te nemen, een verhaaltje voor te lezen of samen en boekje te bekijken.

Om bange kindjes af te leiden, werd er tijdens de coronacrisis in sommige vaccinatiecentra gebruik gemaakt van VR-brillen. ‘Ook bij ons is zo’n bril aanwezig’, bevestigt Lotte Duyck.

‘Die dompelt het kindje helemaal onder in een andere wereld en leidt hen af van het hele vaccinatieproces. Zien we dat een kindje het moeilijk heeft, dan zal de arts in het centrum beslissen of de VR-bril gebruikt wordt. Maar meestal valt dat eigenlijk allemaal heel goed mee.’

Stuur iemand anders mee

Lotte Duyck was centrummanager van het vaccinatiecentrum Midden West-Vlaanderen tijdens de coronacrisis en zag daar ook heel wat kinderen langskomen voor hun coronaprikje. Of zeg liever spuitje. ‘Inderdaad, wij raden ouders aan om niet te veel de nadruk te leggen op het woord “prikje”, dat heeft een negatieve bijklank.

We hebben ook gemerkt dat kindjes zenuwachtiger zijn als de ouder dat ook is. Zit je er zelf wat mee in, stuur dan de andere ouder of een grootouder mee naar de afspraak.’

Na de vaccinatie

Vraag achteraf wat je kindje ervan vond. Geef gerust een complimentje en herhaal de positieve ervaringen. Dit zorgt ervoor dat je kind de volgende keer minder angst heeft.

Het basisvaccinatieschema voor kindjes van 0 tot en met 14 jaar kan je op deze website terugvinden.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 27/01/2022, laatste update op: 23/06/2022