Hoe vind je verbinding in je relatie in de drukte van het ouderschap? Journaliste Rien ontdekt het samen met haar man met behulp van vragenkaarten. 

Date in de binnenspeeltuin

Het voelt als een date. Hij en ik, samen aan een lange bleek houten tafel, omringd met acht lege stoelen. Er klinken uitgelaten kinderen op de achtergrond, licht gedempt door een halfopen glazen wand. Af en toe slentert er eentje op kousenvoeten onze richting uit, om met hangende armen en een dramatische pruillip te jammeren: ‘er is een grote, stoute jongen die ons domkop noemt, hij trekt ook aan ons haar.’ 

Haat en liefde liggen soms dicht bij elkaar, omdat ze, diep van binnen, naar hetzelfde verlangen. Verbinding, (graag) zien en (graag) gezien worden. 

‘Het voelt als een date. Hij en ik, samen aan een lange bleek houten tafel, omringd met acht lege stoelen.’

Liefde in de binnenspeeltuin, dat roept uiteenlopende beelden op. Ouders die verliefd kijken hoe hun kleuter nét op eigen houtje een verdieping hoger kan klimmen, met uitgestrekte teentjes onder mollig zachte beentjes. Kinderen die verliefd kijken naar de frisdrank die op tafel wacht, met een rietje van karton om tot pulp te bijten. Moeders die verliefd de stilte omarmen, waarin ze even geen kinderen, jassen en tassen moeten dragen, geen opgedroogde groene snottebellen moeten afpitsen, geen ongebroken rijstkoek uit hun handtas moeten toveren, geen vuile poep moeten vegen na een dwingende ‘ik ben kla-aar!’

En dan heb je ons, hij en ik, de ouders van de jarige, alleen aan een tafel voor 10 personen. We zitten recht tegenover elkaar, te kijken naar een bundel vragenkaarten, in het midden van een vet blinkend tafelblad. Levendige liefde, zo heet de volle doos, ‘met 100 vragen die meer diepgang, verbinding en intimiteit losweken in je relatie’ – belooft de uitleg op de achterkant. ‘Of je nu op zoek bent naar een gespreksopener, een nieuwe manier om over intimiteit te praten, minder naast elkaar wilt leven, of het gewoon nog eens over iets anders wilt hebben dan de kinderen, deze vragen zijn precies wat je zoekt.’

LEES OOK > Relatietherapeut Katrien Koolen over hoe je het vuur in je relatie kan aanwakkeren

Rollende ogen

Liefde is een vragenkaartspel: zo creëer je meer diepgang en verbinding in je relatieWat start met draaiende oogballen en een moet-dat-nu-zucht aan de overkant, verandert snel in een leuk gesprek. Hij en ik. We trekken elk om de beurt een vraagkaart, leggen elk om de beurt onze kaarten op tafel – harten troef. ‘Deel een herinnering aan een moment waarop je je erg schaamde.’ ‘Wat denk je dat je partner het mooiste vindt aan jou?’ We vragen de kleren van elkaars lijf en geven ons bloot, in een binnenspeeltuin die bloost van de kinderkaken. ‘Is je kijk op seks de voorbije jaren veranderd? En hoe?’ 

Net als ik wil antwoorden, verschijnt er een andere vrouw op het toneel. De moeder van een vriendje, die haar zoon komt ophalen van het verjaardagsfeest. Is het al zo laat? We stellen de apotheose uit tot thuis, want nu moeten we eerst Tarzan-gewijs kindernamen scanderen in de binnenjungle, kapotgebeten rietjes vervangen in vergeten frisdrankflesjes die nog vol verwachting zitten, de juiste jas en schoenen bij het juiste kind puzzelen en alle uitgepakte cadeautjes losmaken uit ongeduldige kinderhanden om ze veilig in de auto te krijgen. 

Hij en ik.

Meer verbinding in je relatie

Terug thuis, als onze twee zonen eindelijk slapen, na een lange leuke dag, zijn we zelf ook moe. Dus laten we het uitgestelde antwoord in het midden. We stappen op een ander rustig, onbewaakt moment wel opnieuw over de vragenkaartdrempel. Met hetzelfde gevoel als wanneer je voor het eerst je handdoek laat zakken in de publieke sauna, of wanneer je zacht naar je partner schuifelt in bed, met een verlangen dat in de lucht hangt en klaar is om in je lakens te duiken. Eens je door de awkward fase bent, voelt het heerlijk om het moment in te zakken.

‘Eens je door de awkward fase bent, voelt het heerlijk om het moment in te zakken.’

Levendige liefde in de tropenjaren, of eender welke andere kaartenset met verdiepende vragen. Het voelt als een spel van vraag en aanbod, dat je op elk onbewaakt uit je handtas kan toveren voor wat extra magie in je gesprek. Ik ben wel fan. En mijn lief ook – al beweren zijn rollende ogen soms anders. 

LEES OOK > De tropenjaren: hoe overleef je ze?

Meer info

Ontdek zelf de vragenkaarten ‘levendige liefde’, samengesteld door Katrien Koolen. Bij Standaard Boekhandel geniet je van spaarkorting als je lid bent van de Gezinsbond.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 11/03/2024, laatste update op: 18/03/2024