‘Leg dat boek aan de kant en ga eens even op de iPad’, said no parent ever. Door de komst van Netflix, sociale media en alle technologie in huis is het niet zo vanzelfsprekend dat je kind af en toe een boek vastneemt. Met deze tips krijg je je kind deze vakantie misschien wél aan het lezen.
Lezen prikkelt de fantasie, ontspant, stimuleert de taalontwikkeling en verruimt de blik op de wereld. Logisch dus dat we stiekem hopen dat onze kinderen allemaal kleine boekenwurmen worden. Een uitdaging, zeker in een wereld vol Netflix, iPads en Tiktok. Vindt je kind boeken maar saaaaai, besef dan vooral dat je als ouder misschien meer invloed hebt op de liefde voor lezen van je kind dan je denkt.
1. Geef het goede voorbeeld
Hang jij soms met een boek of tijdschrift in de zetel of zit je voortdurend naar je telefoon te staren? Lees de krant, je favoriete magazine of een roman in het bijzijn van je kind, en lees eens een stukje luidop dat je leuk of grappig vindt. Geef het goede voorbeeld. Wedden dat het je kind nieuwsgierig maakt? Wat mama of papa leuk vindt, wil je kind (meestal) ook.
2. Blijf voorlezen
Ook als je kind ondertussen zelf vlot leest, is voorlezen echte quality time. Maak er een ritueel van voor het slapengaan of doe het ook gewoon eens overdag. ‘Samen een boek induiken zorgt voor verbondenheid’, bevestigt ook Sara Clauw, verantwoordelijke collectie bij kenniscentrum en bibliotheek ARhus
‘In de bib vind je meestal ook een collectie samenleesboeken of theaterleesboeken die gemaakt zijn om samen te lezen. Horen lezen helpt bovendien om zelf een betere lezer te worden. En wie beter leest, vindt lezen automatisch ook leuker en zal misschien sneller naar een boek grijpen.’
LEES OOK > 5x de leukste kinderboeken over diversiteit
3. Wat vindt je kind leuk?
‘Er zijn zoveel soorten boeken’, gaat Sara Clauw verder. ‘Vindt je kind leesboeken maar niets, probeer dan eens een strip, prentenboek, moppenboek of weetjesboek. Of ga op zoek naar luisterboeken of boeken die tot leven komen met augmented reality.
Misschien houdt je kind meer van dansen, skaten of gamen, in plaats van te lezen. Snuister dan eens tussen de tijdschriften over dans of sport, of zoek een verhaal met gamen als insteek. Kies voor onderwerpen waar je kind blij van wordt.’
4. Trek samen naar de bib
‘Een uitstapje naar de bib plannen is sowieso een goed idee. En laat je kind zelf kiezen of zeker mee-kiezen’, licht Sara Clauw toe. ‘Autonomie stimuleert de motivatie. Neem sowieso meer dan één boek mee naar huis. Valt er eentje tegen, neem je gewoon een nieuwe van de stapel. Informeer in je bib zeker ook naar acties die kinderen prikkelen.
Ook voor jongeren is het aanbod in de bib heel erg groot trouwens. Dankzij #Booktok wordt lezen weer wat populairder.’
LEES OOK > Blijven voorlezen loont, ook als je kind al zelf kan lezen
5. Leg niet te veel druk
Maakt je kind liever kampen in de tuin dan dat het in de zetel verdwijnt met een boek? Weet dan dat je je kind niet kan dwingen om graag te lezen. ‘Forceer niet, maar stimuleer, op een heel ontspannen manier. Leg de verwachtingen niet te hoog. Lezen gaat zo breed’, vult Sara Clauw aan. ‘Een grappige wegwijzer aanwijzen of samen een menukaart bestuderen, is ook lezen. Leest je kind niet graag zelf, dan is samen lezen en voorlezen sowieso een moment om van te genieten. Hou het vooral plezant!’
Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 05/07/2022, laatste update op: 18/04/2024