Voor het eerst naar school is heel spannend voor peuters. Het is een onbekende omgeving, een nieuwe structuur met mensen die ze niet kennen. Boekjes lezen kan helpen voorbereiden op de overgang van crèche naar instapklas.

1) Een grote stap 

Het eendje Peddeltje wil héél graag naar school. Tot het zover is, dan mag het nog wat wachten. Mama bereid een lekkere lunch voor hem en dan is het zover … Op de eerste dag heeft hij het zo druk, dat hij gewoon vergeet dat hij niet wilde gaan!

Amber Stewart, Ploegsma

 

 

2) Een dag met Jules op school

Jules heeft allerlei vragen over naar school gaan. Mag zijn knuffel mee? Wat zit er in mijn boekentas? Kan ik daar nog spelen? Het antwoord zit verstopt achter flapjes.

Annemie Berebrouckx, Uitgeverij Zwijsen België nv

 

 

3) Dorus: hoera naar school

Dorus vindt het reuzespannend om naar school te gaan. Dat er vanalles te beleven valt is alleen maar meegenomen.

David Melling, van Goor

 

 

 

4) Anna in de klas

Dit boek focust meer op wat er allemaal in de kleuterklas gebeurt. Anna mag zoveel verschillende dingen doen dat de dag veel te snel voorbij is. Ze wil niet weg van school! Gelukkig mag ze morgen terugkomen.

Kathleen Amant, Clavis

 

 

 

5) Mila wil naar school

Mila staat te popelen om naar school te gaan. Ze verblijft op de eerste schooldag bij haar papa, maar die verandert plots in treuzelpapa. Boekje dat zowel oog heeft voor de emoties van het kind én de ouder.

Judith Koppens, Clavis

 

 

 

6) Karel gaat naar school

Karel wil eigenlijk niet op school en wel bij mama blijven. Maar dat gaat niet. In een klas

met veel lawaai begint Karel te huilen. De juf weet daar wel iets op: ze speelt poppenkast! Karel wordt vriendjes met Ali en beleeft toch nog een fijne eerste schooldag.

Liesbet Slegers, Clavis

Bonusboek: De juf

De juf vertelt de kleuters wat een juf allemaal doet, in de klas en daarbuiten. Het wordt aangeraden voor kleuters vanaf 3 jaar maar wordt door ouders ook gebruikt ter voorbereiding op de instapklas.

Liesbet Slegers, Clavis

Deze lijst is natuurlijk niet volledig. Er zijn nog veel meer boeken die gaan over naar school gaan, de emoties errond en die peuters voorbereiden op de schoolse structuur. Kijk bijvoorbeeld op Boekenzoeker of Pluizer. Ook in De Bond en Brieven aan Jonge Ouders staan regelmatig toffe boeksuggesties. Hou deze publicaties dus zeker in het oog!

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 10/08/2017, laatste update op: 23/02/2022