Ruzie op de speelplaats, een verloren lievelingsknuffel, een dood huisdier … Kleuters leren al snel dat verdriet bij het leven hoort. Hoe ga je om met kleuterverdriet op een goede manier? 5 gouden tips.

Iedere ouder wil zijn kinderen het liefst van verdriet besparen, maar een waterdicht plan tegen gebroken harten en tranen bestaat niet. Het zou hen bovendien niet vooruithelpen, want kleuterverdriet heeft wel degelijk een functie. En ook hoe jij op die tranen reageert, is belangrijker dan je zou denken.

Huilen vertalen

Huilt je kleuter? Probeer dan eerst te achterhalen wat er aan de hand is. Er kunnen tal van redenen zijn voor kindertranen. Met hun beperkte woordenschat kunnen kleuters emoties als verdriet, teleurstelling of pijn nog moeilijk verwoorden. Door te huilen vertellen ze dat ze iemand nodig hebben. Tranen zijn dus een belangrijk communicatiemiddel.

Neem je kind ernstig. Toegegeven, het kan verleidelijk zijn om zoon- of dochterlief te sussen met een koekje of peptalk als ‘het is zo voorbij’. Maar onbedoeld geef je zo wel de boodschap dat je de situatie het liefst zo snel mogelijk opgelost ziet.

Emoties laten zich niet zomaar wegdrukken. Erken de gevoelens van je kind en zeg dingen als ‘Dat vind jij helemaal niet leuk hé’, of ‘Ai, dat deed pijn’… Zo toon je begrip en leert je kleuter dat het oké is om zijn emoties te tonen.

SOS ontroostbaar

Hoe heftig de waterlanders ook over de wangen van je kind rollen, kleuterverdriet gaat meestal vrij snel voorbij. Laat je kind even uitrazen. Eens flink uithuilen kan deugd doen. Huilen bevrijdt bovendien van innerlijke stress, zo blijkt uit onderzoek.

Blijf weliswaar in de buurt en hou een oogje in het zeil, of neem je kind in je armen tot het rustiger is. Eens je kind gekalmeerd is, kan je het gesprek aangaan.

Bied liever geen kant-en-klare oplossing aan, maar stimuleer je kind om mee na te denken over mogelijke strategieën. Wil zijn beste vriendje niet meer met hem spelen? Denk dan samen na over hoe je kleuter ervoor kan zorgen dat de speeltijd toch leuk blijft.

LEES OOK > Zo help je kleuters omgaan met verlies

Toon je eigen emoties

Hoe je als ouder met gevoelens omgaat, speelt een belangrijke rol in de emotionele ontwikkeling van je kind. Ben je iemand die zijn tranen het liefst snel droogt of verstopt? Dan heb je het wellicht ook moeilijker om met de emoties van anderen om te gaan.

Door wat vaker stil te staan bij je eigen gevoelens, zal je vanzelf makkelijker met huilbuien van je kind kunnen omgaan. Er bestaan tal van zelfhulpboeken die je daarbij kunnen helpen. Ook een therapeut of psycholoog kan je heel wat nuttige inzichten bieden en helpen om jezelf beter te leren kennen.

Opgepast voor negatieve aandacht

Niet ieder verdriet verdient evenveel aandacht. Bij ‘ik krijg mijn zin niet’-tranen, komt het er op aan om voet bij stuk te houden. Zeg dan bijvoorbeeld dat je begrijpt dat hij teleurgesteld is en leg uit waarom hij zijn zin niet krijgt.

Besteed er verder niet te veel aandacht aan – het gaat tenslotte niet om ‘echt verdriet’ – en leer je kind zo om met teleurstellingen om te gaan. Eens je kind doorheeft dat driftbuien jou niet doen bezwijken, zal het gedrag vanzelf afnemen. Gaat het een volgende keer wel goed? Dan verdient dat zeker een complimentje.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 24/02/2018, laatste update op: 24/02/2022