Een autorit met kinderen is één ding, een autorit met kleuters is iets anders. Ze hebben minder geduld, meer gevoel voor drama en dus meer nood aan entertainment. Gelukkig zullen ze eerder dan grote kinderen slapen in de auto. Slaat de verveling toch toe in de auto? Probeer dan zeker deze spelletjes voor kleuters.

1) Zoektocht

Laat ze zoeken naar een rode auto, een hond, een paard, een boerderij… alles wat hen (even) zoet houdt.

2) Schattenjacht

Voor de knutselouders: maak op voorhand een blad met voorwerpen, dieren of dingen die ze kunnen tegenkomen onderweg. Is alles afgestreept, dan is het tijd voor een ijsje.

LEES OOK > Peuter en kleuter veilig in de auto

3) Apen apen apen na

Plezier en vertier in de auto: doe elkaar na! Trek een gekke bek, doe een dier na, of zeg een vreemd woord: wedden dat je kind hier even zoet mee is.

Variant: trek een gekke bek naar kinderen in andere auto’s. Doen ze het ook terug?

4) (Raam)stickers

Raamstickers betekenen dat je kind kan spelen zonder van zijn plaats te komen. Kinderen die niet misselijk worden, kunnen ook met een gewoon stickerboek aan de slag.

5) Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Een eenvoudige versie van dit spel is ook voor (oudere) kleuters geschikt. Werk met kleuren of vormen in plaats van letters. ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het is … blauw.’ Voeg een extra element toe door zowel dingen binnen als buiten de auto te benoemen.

LEES OOK > 11 autospelletjes om je kinderen zoet te houden

6) Groot of klein?

Het kan niet simpeler, maar hele kleintjes vinden het erg leuk: noem een dier of voorwerp en laat hen raden of het groot is of klein.

7) Samen zingen of dansen

(Kinder)liedjes om mee te zingen: het feestje kan wel even doorgaan. En dansen kan je perfect met de armen alleen!

Variant: niet echt een spel, maar een luisterverhaal kan kinderen ook even zoet houden.

Autospelletjes kunnen ook wagenziekte op afstand houden.

LEES OOK > 8 tips tegen wagenziekte bij kinderen

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 19/07/2019, laatste update op: 10/03/2022