Nee, tomaten groeien niet aan bomen en basilicum is echt niet vies. Samen met je kinderen wroeten in de moestuin is leerrijk, ontspannend en zorgt ervoor dat ze groentjes en fruit alleen maar liever gaan eten. Moestuinieren met je kinderen is dus een goed idee. Maar hoe begin je daar nu mee?

Moestuinieren met kinderen

Nu de dagen weer wat langer worden, lonkt de tuin. Een frisse neus halen, zon voelen en met je handen in de aarde wroeten, heerlijk! Droom je ervan om een lekkere lunch te maken met groentjes uit de tuin? Of wil je eindelijk iets meer doen met dat verloren stukje grond achteraan? Misschien moet je dit voorjaar toch maar eens werk maken van jullie eigen moestuintje?

Gillian Lowyck is tuinjournaliste en mama. Eerder richtte ze ‘Torenoogst’ op, een samentuin op een leegstaande parkeertoren in Oostende. De tuin is haar grootste passie. ‘Kinderen betrekken bij je tuin is zo’n goed idee, zelfs als ze nog heel klein zijn’, vertelt ze. ‘Mijn zoontje is nog geen twee en helpt al met planten verpotten of water geven. Geef hen een een eigen schopje, een gietertje en ga vaak samen naar de tuin kijken.’

Pot met aarde

Een kleine plek in de tuin zonder onkruid waar genoeg zonlicht aan kan, is al genoeg om te kunnen moestuinieren met je kinderen. ‘Als je plaats hebt, kan je een klein stukje van de tuin reserveren voor je kind. Laat hem of haar maar eens goed met de handen in de aarde zitten!

Heb je geen tuin, dan kan je ook een pot met aarde vullen. Zelfs in potten kan je lekkers kweken. En misschien kunnen jullie eerst de pot samen versieren?’

LEES OOK > Van urban jungle tot groen dak: voor het tuingevoel zonder tuin

Zonnebloemen

Spelen in de aarde is leuk, zorgen dat er ook echt iets gaat groeien, is een ander paar mouwen. Hoe zorg je ervoor dat je stukje moestuin een succes wordt? En dat je kinderen het ook echt leuk vinden? ‘Het meest magische aspect van tuinieren blijft natuurlijk een zaadje planten en dat zien uitgroeien tot een plant.

Zonnebloemen zijn een ideale eerste kennismaking voor kinderen. De zaden zijn groot en makkelijk hanteerbaar voor kleine kinderhandjes. Bovendien kiemen ze snel en groeien ze uit tot een grote en spectaculaire plant.’

Radijsjes

‘Wil je iets eetbaar? Kies dan makkelijke gewassen die kinderen kennen. Tomaatjes, basilicum of aardbeien bijvoorbeeld. Maar ook radijsjes kunnen al na zes weken geoogst worden.

Ook bloemen die goed ruiken, zoals reukerwten, zullen bij kinderen zeker een indruk nalaten.’

LEES OOK > Haal de vlinders naar je tuin met zelfgemaakte bloemzaadbommetjes

Altijd iets te doen

Moestuinieren met kinderen is sowieso een heel leerrijke ervaring voor je kind. Met de handen in de aarde leren ze het verhaal achter de groentjes in de versafdeling van de supermarkt pas echt kennen. Samen werken in de moestuin leert hen zorg te dragen voor de natuur.

En het is gewoon ook een heel leuke manier om met je kind actief bezig te zijn buiten. ‘In de tuin is er eigenlijk altijd iets te doen’, besluit Gillian. ‘Zelfs in de winter. Misschien kan je dan vogeltjes voeren? Of een vogelhuisje timmeren en je eigen vetbollen maken?’

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 31/01/2022, laatste update op: 13/06/2022