Zomer, de tijd dat veel tieners eropuit trekken met de jeugdbeweging. Op kamp gaan is de ideale gelegenheid om avonturen te beleven én om te experimenteren. Maar hoe zit het met alcohol op kamp? Moet je je daar als ouder ongerust over maken? En hoe staan de jeugdbewegingen er zelf tegenover?

Bewuster omgaan met alcohol

‘We zien dat onze Chirogroepen de laatste jaren een pak bewuster omgaan met alcoholgebruik. Zowel op kamp als tijdens de wekelijkse Chirowerking’, vertelt Ines De Geest van Chiro Vlaanderen.

Onder de zestien jaar is ieder vorm van alcohol natuurlijk verboden, en onder de achttien jaar is sterke drank verboden. Die wet is uiteraard ook van toepassing binnen de jeugdbewegingen. Maar de Chirogroepen denken zelf ook mee na over hoe ze met alcohol en drugs moeten omgaan.

Interne afspraken

Ines De Geest: ‘We merken dus wel dat de afgelopen jaren dat onze Chirogroepen vaker stilstaan bij alcohol- en druggebruik. We moedigen onze Chiroleiding aan om de ouders en lokale preventiemedewerkers te betrekken bij dit overleg. Ook de volwassen begeleiders van een Chirogroep waken dan mee over de gemaakte afspraken.’

Ouders betrekken

Door de ouders te betrekken bij de gemaakte afspraken, kunnen zij ook op de leiding vertrouwen. En dat vertrouwen is belangrijk:

Ines De Geest: ‘De leiding draagt een grote verantwoordelijkheid voor de kinderen die aan hen toevertrouwd zijn. Vanzelfsprekend gaat dat niet samen met alcoholgebruik tijdens de spelactiviteiten.’

Goede afspraken zijn belangrijk

Ines De Geest: ‘Daarnaast heeft de Chiroleiding een belangrijke voorbeeldfunctie voor de leden en is het belangrijk dat ze het vertrouwen van de ouders niet verliezen. Indien er goede afspraken zijn gemaakt, kan er naast de spelactiviteiten eventueel wel iets gedronken worden.’

Als het fout loopt

Natuurlijk zijn goede afspraken nog altijd geen garantie dat het nooit mis zal gaan. En wat dan?

Ines De Geest: ‘Als er toch iemand binnen de leidingploeg in de fout gaat, dan zal die persoon er op aangesproken worden. We merken dat er doorgaans op een volwassen manier op dergelijke situaties wordt gereageerd. Maar dat mensen een tweede kans krijgen, vinden we ook erg belangrijk.’

De juiste hulpmiddelen

Gelukkig staat de leiding er niet alleen voor. Chiro Vlaanderen biedt als koepel een aantal tools aan.

Ines de Geest: ‘We ontwikkelde zelf de methodiek Sixpack die het thema alcohol en drugs binnen de Chiro bespreekbaar maakt.

Maar ook vlak voor de zomer krijgen alle onze Chirogroepen een bivakzending toegestuurd. In deze zending zit onder andere ook de methodiek ‘Zo(a)t op kamp’ die werd ontwikkeld in samenwerking met VAD (Vereniging voor Alcohol- en andere Drugsproblemen). Deze methodiek helpt een leidingploeg bij het maken van afspraken rond het gebruik van alcohol op kamp.

Drugs in beweging

Binnen VAD werd ook de werkgroep Drugs In Beweging opgericht. Samen met enkele ander jeugdbeweging en de regionale preventiewerkers van de centra voor geestelijke gezondheidszorg, maakt Chiro Vlaanderen hier ook deel van uit.

Zo zorgen ze ervoor dat je tiener geen alcohol op kamp gebruikt wanneer dat nog niet mag. En eenmaal legaal, dat het op de meest verantwoordelijke manier gebeurt.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 23/07/2018, laatste update op: 16/06/2023