In heel wat gezinnen is de tijd die kinderen besteden aan gamen bron van discussies. Op zich is er niets mis met gamen, en een jongere die te laat aan tafel komt omdat hij een spel wilde afwerken, is niet meteen een verslaafde. Maar bij sommigen loopt de hobby uit de hand en wordt het een verslaving die alle andere bezigheden en interesses wegduwt. Kinderen met autisme lopen bijvoorbeeld sneller het risico om verslaafd te raken aan gamen. 

In de ban

‘Als de studies, gezondheid en het sociale leven eronder lijden, is het een probleem’, zegt Matthias Dewilde. Hij kent het maar al te goed: ooit kwam hij nog amper buiten omdat de computer hem helemaal in de ban had. Hij overwon de verslaving en richtte GameChangers op om kinderen met problematisch gamegedrag te begeleiden.

LEES OOK > Verslaafd aan gamen: ‘Ik heb veel in de virtuele wereld geleefd en nauwelijks in de echte’

Spannender dan de echte wereld

Sommige kinderen zijn vatbaarder voor gameverslaving dan andere. Voor kinderen met autisme, bijvoorbeeld, heeft de logische en gestructureerde wereld van gamen extra aantrekkingskracht, omdat ze zich in de wereld van elke dag niet thuis voelen. Bij gamen hoeven ze ook geen sociale contacten te leggen, of contacten zijn beter te controleren dan in de echte wereld. Games geven structuur, duidelijkheid en houvast.

Bovendien hebben mensen met autisme de neiging om zich te storten op één activiteit. Het risico dat gamen een verslaving wordt, loert om de hoek. Signalen dat het de verkeerde kant uitgaat, zijn volgens Matthias: ‘Ze vertrekken te laat naar school, verwaarlozen hun huiswerk, hun slaap en hun gezondheid, worden agressief als ze moeten stoppen… Ze gaan ook alles in de buitenwereld saai vinden, omdat die verbleekt bij de spanning in games.’

Duidelijke afspraken

In een webinar voor de Gezinsbond gaat Matthias samen met Adi Vandenbrande (bezielster van Het Lampje, adviesbureau voor autisme) dieper in op het thema ‘autisme en gamen’. Ze brengen signalen in kaart die wijzen op (beginnende) verslaving en hoe je daarmee kan omgaan. Er wordt dieper ingegaan op de uitdagingen voor ouders van kinderen met autisme. Deelnemers aan het webinar leren de wereld van autisme en gamen beter begrijpen en ontdekken hoe ze hun kind kunnen ondersteunen.

‘Toon interesse, veroordeel het gamegedrag niet, maak duidelijke afspraken en geef zelf het goeie voorbeeld’, geeft Matthias alvast mee. ‘”Ik zou willen dat je wat minder voor het scherm zit en meer naar buiten gaat”, is te vaag. Zet afspraken op papier en maak het concreet. Spreek bijvoorbeeld af dat je kind drie keer per week gaat sporten, op moment x, y en z. Spreek de gevolgen af als ze zich er niet aan houden. Door toestellen zo in te stellen dat ze op bepaalde momenten van de dag niet werken, kan je ook vermijden dat er telkens discussie is over “nog tien minuutjes”.’

LEES OOK > 6 misverstanden over autisme rechtgezet

Meer info

Het webinar ‘Autisme en gamen’ vindt plaats op maandag 5 februari om 20 uur. Gratis inschrijven kan via goedgezind.be/webinars.

Dit artikel verscheen in december 2023 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 18/12/2023, laatste update op: 23/01/2024