Frauke en Pieter hebben een zorgenkind in hun gezin, wat vaak lastig is, maar ze genieten van de koestermomenten: ‘De aperitief op vrijdagavond is een echt gezinsmoment’.

Aperitief op vrijdag

Frauke en Pieter zijn ouders van Gust (20), Marie (18) en Miel (17). Marie heeft een mentale beperking en autisme en verblijft tijdens de week in een voorziening. Een zorgenkind in het gezin is vaak lastig, maar koestermomenten zijn er ook. ‘Die maken dat je het volhoudt’, zegt Frauke.

‘Op vrijdagavond als we Marie ophalen voor het weekend, belt ze in de auto naar haar broer om de aperitief klaar te zetten. Bij thuiskomst overlaadt ze iedereen met knuffels en bij een drankje overlopen we de plannen voor het weekend. Een echt gezinsmoment.

Tijdens de week koester ik de tafelmomenten met de jongens. Toen ze jonger waren en ik hen naar hun hobby’s bracht, waren de autoritten mooie bijpraatmomenten.

We leerden ook de vakanties met de jongens, zonder Marie die alle aandacht opeist, koesteren. Dat kon ik eerst niet over mijn hart krijgen, tot iemand me zei “Je zal nog langer met Marie op vakantie gaan dan met de jongens.” Daar had ze volkomen gelijk in. Eens de schuldgevoelens overwonnen bleken die vakanties zalig. Dan genieten we intens van elkaar en van de rust.’

LEES OOK > Week van de Groeilamp: opvoeding in de spotlights 

Videobellen

De opvoeding en zorg voor Marie wordt gedeeld met de voorziening waar ze tijdens de week verblijft. ‘Tijdens de coronapandemie was Marie eens negen weken voltijds thuis, heel zwaar was dat.

Door de pandemie beseffen we meer nog dan voorheen dat ook scouts en turnclub heel ondersteunend zijn, een soort zuurstofmaskers. Dat viel ineens allemaal weg.

Marie heeft toen wel het videobellen ontdekt. Haar vriendje en dochters van vrienden bellen haar op. Ook dat is een steun.

Gelukkig kan Marie nu wel terecht in de leefgroep. Dat ze daar al het mogelijke doen binnen de gegeven omstandigheden, waarderen we echt. Ook de jeugdbeweging zoekt wat kan en is al een tijd weer opgestart. Dat mensen meedenken houdt ons recht.’

Over de impact van een zorgenkind op een gezin schreef Frauke Cosaert: ‘Zorgenmeisje, levenslang mantelzorger’.

LEES OOK > Ayla en Bart genieten van de buitenmomenten met hun zoontje: ‘Een ritje met de fiets of wandelen met de hond koesteren we’

Dit artikel verscheen in mei 2021 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 06/05/2021, laatste update op: 06/06/2023