Een fluovestje maakt je in het donker zichtbaar vanop 150 meter. Draag je enkel donkere kledij, dan ben je pas zichtbaar vanop 20 meter afstand. Een fluovestje dragen in het verkeer is dus geen overbodige luxe. Alleen, tieners zijn er niet echt dol op. Zelfs al vertrekken ze thuis met, de kans is groot dat ze op school aankomen zonder. Wat kan je doen zodat je tiener een fluovestje draagt?

Het antwoord is helaas … moeilijk. Weinig kans op succes. Maar toch blijven proberen, want opgeven is geen optie.

Ik draag niets om extra op te vallen in het verkeer. Waarom niet? Goeie vraag! (denkt lang na) Geef toe, echt mooi ziet dat er niet uit, toch? Van mama moet ik een hesje dragen, maar dan zeg ik ‘nee’ en vertrek ik gewoon.

-Jochem (17)

Rationele argumenten, zoals dat van zichtbaarheid hierboven, gaan bij je (oudere) tiener het ene oor in en het andere weer uit. Hun wereld is henzelf (en hun vrienden).

Ik-reflex

Je kan ze het zelfs niet echt kwalijk nemen, want het wordt gestuurd door de hersenen. In de puberteit ontwikkelen de hersenen zich aan een razend tempo, met dank (?) aan de hormonen. De zone die impulsief gedrag aanstuurt is veel krachtiger ontwikkeld dan de rest. “Daarom komt de ik-reflex bij pubers altijd eerst. Wij kunnen een reactie op iets uitstellen, tieners niet. Bij hen is het voelen, doen en dan pas denken”, aldus kinderpsychiater Peter Adriaenssens.

Ik weet dat ik een fluohesje moet aandoen, iederéén weet dat. Maar als je zestien bent, is dat sociaal niet echt aanvaard. Je valt uit de toon als je het toch doet. Mocht iedereen consequent zo’n hesje dragen, dan zou ik er geen probleem mee hebben.

– Siebe (16)

Een fluovestje is niet stoer of cool om te dragen, en het groepsgevoel komt eerst. Je tiener laat de fluovest thuis en omdat er meestal toch niets gebeurt, wordt het denken ook niet bijgestuurd. Probleem natuurlijk: je tiener moet leren toekomstgericht denken, en niet blijven hangen in het nu. Plannen en vooruit denken moeten dus aangescherpt worden.

Normaal draag ik echt wel een fluohesje, maar ik ben het vandaag toevallig vergeten. Nu ja, dat gebeurt af en toe wel eens. Meestal vertrek ik wat te nipt om dat allemaal nog bijeen te zoeken. En ik wil liever niet te laat komen op school.

– Xander (16)

Lelijk onding

En dan is er nog de kwestie uiterlijk, wat in de puberteit enorm aan belang wint. Het is een manier om erbij te horen, zich te uiten, hun identiteit te ontdekken. En dat is natuurlijk hoegenaamd niét de brave, verantwoordelijke, veilige zijn.

Soms draag ik een hesje, maar vandaag niet omdat ik al zo slechtgezind was omdat ik er door de regen niet goed zou uitzien. Met zo’n stom hesje zou ik er nóg slechter uitzien.

– Dahlia (18)

Je tiener biedt dus weerstand. En ook al worden ze meer gestuurd door hun hormonen dan door hun hersenen, het wil niet zeggen dat je je tiener zomaar laat begaan. Het blijft de taak van de ouders om bij te schaven. In te grijpen. Te blijven hameren op wat belangrijk is en waarom. Te proberen het wijze deel van hun hersenen aan te wakkeren. Ze handelen er nu niet naar, maar ooit misschien wel.

Een tiener met een slechte verkeerservaring in zijn omgeving draagt het fluovestje vaak wél met overtuiging.

Mijn mama is vorig jaar aangereden door een auto en heeft toen een letsel opgelopen aan haar hoofd. Sindsdien moet niemand mij nog aansporen om een helm en een fluohesje te dragen. Ik doe dat spontaan.

– Sam (15)

Praktische tips om de kans dat je tiener een fluovestje draagt te vergroten

Help ze met het toekomstgericht denken – en leg het fluovestje gewoon klaar, op hun fiets of boekentas. Iidele hoop dat ze het werkelijk dragen tot hun bestemming, maar het is toch al een excuus minder…

• Voorzie een coole hoes of andere reflecterende strips voor op de fiets en tas. Dat is misschien net een tikje cooler en ze zijn toch beter zichtbaar.

• In plaats van de regel op te leggen, probeer samen tot een afspraak te komen. Natuurlijk, als je tiener categoriek weigert, dan is er weinig om een compromis over te sluiten…

• Blijf (subtiel of minder subtiel) wijzen op de voordelen: ‘die fietser had ik gezien door het fluovestje’, ‘die voetganger met de zwarte jas had ik bijna aangereden’.

• Geef het goede voorbeeld, al van jongsaf, zonder uitzondering. De kans is klein dat dat effectief werkt als ze tiener zijn, maar misschien hopelijk wel als ze tot de jaren van verstand zijn gekomen.

Speel het niet te hard op de risico’s: riskante situaties schrikken tieners lang niet zoveel af als ons door ervaring gepokte en gemazelde ouders. Risico’s nemen is voor een tiener net vaak aantrekkelijk. En bovendien, doordat het vaak (nipt) goed afloopt, minimaliseren ze het risico.

• Toon af en toe dit filmpje van veiligverkeer.be over zichtbaarheid in het verkeer.

Waarom een kindnorm in het verkeer
Gezinsbond ijvert voor  een kindnorm voor verkeer omdat het niet alleen kinderen, maar de hele samenleving ten goede komt.
Door de kindnorm wordt alles aangepast aan wat kinderen kunnen en nodig hebben. Een overzichtelijke inrichting van de weg bijvoorbeeld, ‘groene vierkanten’ voor zwakke weggebruikers, afgescheiden fietspaden en helder verlichte oversteekplaatsen zijn maar enkele voorbeelden.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 15/09/2019, laatste update op: 15/06/2023