‘Ik ben dertien jaar en mijn ouders gaan scheiden. Ze willen blijkbaar ‘een gelijkmatig verdeelde huisvesting’ afspreken, maar ik zie dat echt niet zitten. Mijn papa woont immers te ver weg van mijn vrienden. Krijg ik geen inspraak in de verblijfsregeling?’

Ouderlijk gezag

In principe mag jij die beslissing niet zelf nemen, want je ouders hebben het ouderlijke gezag zolang je minderjarig bent. Zij mogen dus de keuzes maken die ze goed voor jou vinden.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat jouw mening niet belangrijk is. Vertel zeker hoe jij het ziet, en wat je zelf wil. Roep eventueel de hulp in van een volwassene die je vertrouwt om het gesprek voor te bereiden.

Maar als je ouders op dezelfde lijn staan, en een andere beslissing nemen, dan kan je daar niets tegen beginnen.

LEES OOK > Pubers opvoeden als gescheiden ouder

Je verhaal doen bij de familierechter

Als je ouders het er niet over eens raken wat de beste verblijfsregeling voor jou is, dan kunnen ze de zaak voorleggen aan de familierechter. Op dat moment is er een wettelijke regeling die ervoor zorgt dat ook jouw stem door de rechter gehoord kan worden.

Omdat je ouder dan twaalf bent, moet de familierechter je een brief sturen waarin hij je uitnodigt op de rechtbank. Was je jonger geweest, dan kon je nog altijd zelf vragen om gehoord te worden. Je krijgt dan de kans om je verhaal te doen.

Dat wil niet zeggen dat de rechter verplicht is om te beslissen wat jij wil. Maar hij zal er wel rekening mee houden.

Flexibeler vanaf vijftien jaar

Een verblijfsregeling loopt tot de dag dat je achttien jaar wordt en dus meerderjarig bent. Bij jonge kinderen is zo’n verblijfsregeling vaak erg strikt.

Je ouders moeten alles in het werk stellen om de opgelegde of afgesproken verblijfsregeling te volgen. Naarmate je ouder wordt – laat ons zeggen vanaf vijftien jaar – speelt die verplichting voor ouders minder een rol, en krijg jij dus wat meer ruimte.

Deze vraag kwam aan bod in de Vraag & Antwoordrubriek van De Bond (december 2019), het ledenblad van de Gezinsbond. Heb je zelf een vraag? Neem dan contact op met de adviesdiensten van de Gezinsbond.

De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook op Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 13/03/2020