Awel en de Opvoedingslijn. Twee lichtpuntjes in lastige tijden. Awel biedt tieners met troubles een luisterend oor. De Opvoedingslijn bezorgt ouders met vragen een passend advies. De instanties worden geleid door twee geweldige vrouwen: Sibille Declerck (Opvoedingslijn) en Ilse De Block (Awel).
Het toponderwerp bij Awel: de ouder-kindrelatie. Vooral de vraag ‘Hoe praat ik met mijn ouders?’ blijkt heel vaak terug te komen. Schieten we als ouders dan tekort wat betreft het praten met pubers?
BBB: Betrouwbaar, Betrokken en Beschikbaar
Sibille: “Tieners zijn van nature nogal onzeker, en vaak onterecht bang om iets aan te kaarten bij hun ouders. Door de puberteit en het typische zwart-witdenken dat daarbij komt kijken, schatten ze de reactie van hun ouders veel te zwaar in. Want ouders wíllen heus wel praten met hun pubers! Voor jongeren komt het erop aan dat hun ma of pa voldoet aan de drie B’s: Betrouwbaar, Betrokken en Beschikbaar. En die beschikbaarheid, daar durft het nogal eens wringen. Vaak dénk je wel dat je luistert, maar in je hoofd ben je nog met tien andere dingen bezig. Het klinkt intussen als een gigantisch cliché, maar écht tijd maken, écht luisteren, daar schiet het vaak bij in.”
Ilse: “‘Probeer om eerst goed en rustig te luisteren’, geven wij altijd als tip aan ouders. Want vanuit je bezorgdheid begin je misschien automatisch wat te preken en te dicteren wat je pubers beter wel en niet kunnen doen. Daar heb ik mezelf ook vaak schuldig aan gemaakt. Vroeger werkte dat misschien, toen zeiden ouders: ‘Kijk. Zo moet je het doen en daarmee uit.’ Nu pakt dat niet meer, onze jongeren zijn veel mondiger geworden.”
Fouten maken mag
Sibille: “Jongeren worden gehoord en hebben nu ook een andere positie in de maatschappij. Maar wat nog altijd hetzelfde is als vroeger: het feit dat pubers gaan experimenteren, dat ze af en toe weleens tegen de lamp zullen lopen en dat jij als ouder intussen hun veilige haven bent. Ook al maken ze fouten, thuis blijven ze altijd welkom.”
Ilse: “Voilà. Fouten mogen maken: héél belangrijk! Ook voor ouders, trouwens. We leven in een prestatiemaatschappij: mensen streven perfectie na en willen op alle vlakken zo goed mogelijk presteren. Dus ook op het vlak van opvoeding. En ja, als ouder kun je héél veel doen, maar het is een grote misvatting dat je alles kunt voorkomen. Zowel jij als je pubers zullen fouten maken, dat hoort bij het leven. Aanvaard dat gewoon.”
Evenwicht zoeken
Ilse: “Opvoeden is nu eenmaal voortdurend zoeken naar evenwicht. En als je het gevonden hebt, moet je het jaar daarop misschien weer een nieuw evenwicht zoeken, want je kind en de omstandigheden veranderen voortdurend. En ook jijzelf! Vraag gerust aandacht voor jezelf als ouder. Want ook dát is opvoeding: je leert je tieners samenleven met anderen, en in de eerste plaats met jou. Kleine irritante kantjes inbegrepen. (lacht) Zet jezelf dus niet altijd opzij voor je kroost, maar zeg ook eens: ‘Nee, het past nu niet dat je hier vrienden ontvangt, ik wou vanavond eens op mijn gemak tv-kijken.'”
Lees ook > Mag ik nog grenzen stellen aan mijn tiener?
Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 21/07/2019, laatste update op: 15/06/2023