Ik weet niet hoe het met jou zit, maar tijdens de recente mediaheisa rond de gelekte naaktbeelden van een aantal BV’s, had ik heel veel last van mijn oogspieren. Nooit eerder had ik zo vaak aan puberaal oogrollen gedaan. Nooit eerder had ik me zo hard geërgerd aan een groot deel van mijn leeftijdgenoten en hun mening over sexting.

Sexting is voor volwassenen een ver-van-hun-bed-show

Los van het feit dat veel van die leeftijdgenoten er heel hard van genoten om die gelekte naaktbeelden gretig en gniffelend door te sturen, stoorde ik me vooral aan hun onbegrip wat betreft sexting. Want ik hoorde en las massaal veel uitspraken zoals:

  • ‘Komaan, wie doet dat nu?’
  • ‘Wie stuurt nu naaktfoto’s van zichzelf door?’
  • ‘Ze moesten maar zo dom niet zijn!’
  • ‘Ze hebben het zelf gezocht!’
  • ‘Zie je wat er komt van sexting? We kunnen maar beter tegen onze tieners zeggen dat ze dat NOOIT mogen doen!’

Ik had het met mijn tieners over mijn ergernis, en één van hen merkte op: ‘Ja maar mama, jij hebt makkelijk praten. Jij hebt daar voor de Gezinsbond al heel veel over gelezen, opgezocht, geschreven en verteld. Dat is nu eenmaal je beroep, hé. Je mag niet verwachten dat iedereen even goed op de hoogte is.’

En jawel, mijn tiener had gelijk – dat zal hij graag lezen. Ik snap dat voor heel wat volwassenen sexting effectief ver van hun bed en hun smartphone is. Ze zijn er niet mee opgegroeid, niet mee vertrouwd en vinden het daardoor maar raar.

Ze kunnen zich niet voorstellen dat ze het ooit zouden doen. Maar die volwassenen hebben misschien tieners in huis, of kinderen die het ooit wél gaan doen, en dan is begrip en info geven toch cruciaal.

LEES OOK > Wat elke ouder moet weten over sexting

‘Wie stuurt nu naaktbeelden van zichzelf door?’

Heel wat mensen! Twaalf procent van de jongeren doen het – of geven het tenminste toe in een onderzoek. Bij jongeren uit de derde graad gaat het om twintig procent. Er zijn geen cijfers wat betreft sexting bij volwassenen, maar ook zij doen het.

‘Moeten we dit écht normaal vinden?’

Ja, want het is een vorm van seksualiteit die helemaal binnen deze digitale tijden past. Bij jongeren loopt hun online en offline leven volledig door elkaar, dus alles wat ze in het echte leven doen, zal ook via hun smartphone gebeuren.

Van huiswerk maken en zagen over lastige ouders tot experimenteren met relaties en seksualiteit. Tieners gaan online op zoek naar bevestiging, vriendschap, liefde en liefjes. En dat is iets wat wij nog niet kenden of konden.

Logisch dat je daar als ouder serieus moet aan wennen en dat het je misschien zelfs slapeloze nachten bezorgt, maar denk eens terug aan je eigen puberteit. Hoe was je zelf geweest als dit allemaal had bestaan?

‘Eigen schuld. Als je niet wil dat die naaktbeelden verder verspreid worden, moet je ze maar niet versturen.’

Klopt niet. Die naaktbeelden worden in vertrouwen doorgestuurd, naar iemand die op dat moment bijzonder is voor die andere. Waarom zou die persoon dan het recht hebben om dat vertrouwen te schenden?

Mag alles wat jij naar je partner of je vrienden stuurt zomaar openbaar gemaakt worden? Nee toch? Bovendien is het verder doorsturen van zulke beelden sinds 2016 strafbaar.

‘Sexting, je zou dat moeten verbieden aan je kinderen’

Geen goed idee. Want als je het verbiedt, maak je er een taboe van. Dan sluit je het gesprek erover helemaal af. En wat als je tieners op dat vlak dan ooit met een probleem of een vraag zitten? ‘Oei, ik zal maar niet bij mijn ouders aankloppen, want die hadden gezegd dat het niet mocht.’

Het fenomeen bestaat en is opwindend, dus de kans bestaat dat je kroost er ooit mee experimenteert. Het is daarom een veel beter idee om hen ermee te leren omgaan en wat veiligheidstips mee te geven.

Zoals: een pikante foto stuur je alleen naar iemand die je honderd procent vertrouwt. Spreek af dat het privé blijft, maak jezelf en je omgeving onherkenbaar en zet je gezicht nooit op de foto.

‘Nog iets?’

Ja, informeer jezelf zo vaak en zo veel mogelijk over online relaties en seksualiteit. Door dit artikel tot het einde te lezen, ben je alvast goed begonnen!

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 27/10/2020, laatste update op: 14/03/2024