Weet je nog hoe vreselijk vermoeiend het was, die eerste maanden en jaren met je kroost? Nachtenlang hield dat kleine grut jou uit je slaap door zoekgeraakte tutjes, nieuwe tandjes en enge dromen. Die tijd is lang voorbij: nu lig je wakker van andere dingen. Je tieners die beginnen te roken, bijvoorbeeld. Wij bieden je graag iets gezonder dan een slaappil: een portie puike info én wat prima tips. 

Niet lekker

Zelfs het kleinste kind weet intussen dat roken rotslecht is. Niemand vindt die eerste trek echt lekker. En ook al blijft het aantal rokende scholieren de laatste tien jaar dalen, toch heeft achttien procent van de tieners het voorbije jaar een sigaret opgestoken. Dat blijkt uit de recente leerlingenbevraging van VAD.

Feit is: geen enkele ouder wil dat hun tieners er ooit mee beginnen. Het ronduit verbieden zonder verdere uitleg zal niet helpen, zo maak je hen alleen maar razend nieuwsgierig. Ook met enge foto’s of babbels over gezondheidsrisico’s hou je pubers niet van de sigaret, want dat is veel te ver van hun bed. Als ze echt willen proeven, zullen ze dat sowieso doen.

LEES OOK > Het abc van de gezonde tiener: van alcohol tot lief zijn voor je lijf

Toch zijn er een paar gevolgen waar doorsneetieners wél gevoelig voor zijn: het stinkt en het smaakt vies als hun lief hen wil kussen. Bovendien kost roken handenvol geld, wordt hun huid er lelijk van en hun tanden geel. Allemaal aspecten die je met een wolkje humor zeker kunt aankaarten.

Het goeie voorbeeld

Oók bijzonder nuttig: het goeie voorbeeld geven. Het onderzoek toont aan vrienden en ouders heel veel impact hebben op het feit of pubers beginnen te roken of niet. Tieners van wie de ouders roken hebben meestal een vrij positieve visie op sigaretten, ze vinden de rook minder vies omdat ze ermee opgegroeid zijn en zullen dus gemakkelijker naar een sigaret grijpen.

Zien roken, doet roken. Dat is niet alleen een vlot klinkend zinnetje dat regelmatig opduikt, het is ook wetenschappelijk bewezen. Als je zelf rookt, is ermee stoppen dus een ongelooflijk goed idee. Op de site van Generatierookvrij vind je tips die je daarbij kunnen helpen.

E-sigaretten

De laatste jaren zie je meer en meer elektronische sigaretten. Die verbranden geen tabak, maar verhitten een vloeistof en zetten ze om in damp. Je ademt geen rook in, dus het is minder ongezond dan een echte sigaret. Toch blijft het een afrader.

Een e-sigaret bevat sowieso schadelijke stoffen, en bovendien zijn de gevolgen van dampen (vapen) en mee-dampen nog lang niet duidelijk. Zeker als er nicotine in de vloeistof zit, MOETEN tieners er gewoon van afblijven. Jonge hersenen zijn namelijk hypergevoelig voor de schade van nicotine.

Meer info over roken en dampen vind je op de site Gezond Leven.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

 

 

 

 

Gepubliceerd op: 30/05/2023, laatste update op: 24/10/2023