De doorsnee ouders worden gigantisch gelukkig van tieners die hun kamer opruimen en een handje helpen in het huishouden, maar de doorsnee tieners doen dat zelden spontaan.

Feit is dat opruimen en klusjes in heel wat gezinnen voor geruzie zorgen. Klusjes worden niet, half of snel-snel gedaan, en er ontstaat discussie omdat de een twee borden meer moest afdrogen dan de ander.

Duidelijk afspreken wie wat moet doen en wanneer je tieners moeten opruimen is een goed begin. Desnoods met een lijstje dat aan de koelkast hangt. In grote duidelijke letters. En met fluo onderstreept.

Strijd rond klusjes

Vroeger had ik voor mijn kroost ook zo’n takenblad. Elk kind kreeg elke dag een mini-taakje. Klus gedaan? Sticker op hun blad. Blad vol? Een piepklein cadeautje of een uitstap.

Mijn tieners en mijn twintiger krijgen natuurlijk geen stickers meer. Ik vind het maar normaal dat ze ‘af en toe helpen’.

Maar blijkbaar is dit veel te vaag. Ik heb regelmatig heimwee naar de duidelijkheid van het stickerblad. Ze slagen erin om een kwartier te discussiëren over een klusje dat vijf minuten duurt.

De vaatwasser leegmaken bijvoorbeeld. ‘Ik heb het vorige keer al gedaan.’ ‘Ja, maar toen zat hij niet zo vol!’ Halfslachtige opdrachtjes werken dus niet. ‘Ruim jij de tafel eens af?’ wordt in hun oren simultaan vertaald als: ‘Verhuis alle spullen van de tafel naar het aanrecht en ga dan snel weer in de zetel liggen.’

Subtiele hints? Ook geen goed idee. Een stapeltje gestreken kleren dat klaarligt op de trap zal daar na twee dagen nog liggen. Ze stappen er gewoon behendig overheen.

LEES OOK > Wat kunnen tieners doen in het huishouden?

Rommel

Naast de klusjeskwestie is er ook nog de rommel. Tienertroep is voor heel wat ouders een echt struikelblok. Je valt voortdurend over jassen, sportzakken (waar meestal nog een bruine banaan in zit), boeken en blikjes.

En dat is nog maar de woonkamer. In slaapkamers gaat het vaak nog wat verder. Die stopbordjes op de kamerdeur van tieners: ze hangen er voor je eigen veiligheid.

Want soms lijkt het alsof er een bom ontploft is in hun biotoop: vuil ondergoed kampeert er naast halfvolle brooddozen, scheve stapels schoolboeken en lege bussen deo. Natte zwemspullen kweken er spectaculaire schimmels.

Pubers en opruimen, géén gouden combinatie. Nu zijn er wel verzachtende omstandigheden: tieners hebben zoveel dingen aan hun hoofd, dat die wasmand in hun ogen best even kan wachten.

8 tips om je tieners aan het opruimen te krijgen

Ook al gun je je kroost een eigen ruimte en beschouw je hun kamer als privéterrein, toch moet je af en toe ingrijpen. Elke ouder heeft zo zijn eigen tolerantiegrens als het om rommel draait, én zijn eigen methode om het enigszins binnen de perken te houden.

Of toch binnen de voorschriften van de FOD Volksgezondheid. Hieronder vind je een paar tips en tricks van andere ouders. Zo pakken zij de rommel en rotzooi van hun tieners aan…

  • Geef sloddervossen concrete instructies: jas meteen aan de kapstok, vieze sokken teruggedraaid in de wasmand, boekentassen onder de kapstok. Da’s een stuk duidelijker dan: ‘Ruim die rommel op!’
  • Laat je pubers elke schoolvakantie hun rommel sorteren. Zorg voor drie manden: kringloop/ vuilnisbak/kamer. Hebben ze dat opruimproject helemaal af, dan is het tijd om dat te vieren en trakteer je op iets leuks of lekkers.
  • Zet onder aan de trap een mand en leg er alle rondslingerende spullen van je huisgenoten in. Zo weet iedereen dat ze daar hun spullen kunnen terugvinden.
  • Was alleen wat in de wasmand zit, vis dus geen vuile sokken meer op. Na een tijdje zitten je tieners zonder schone kleren en zullen ze er wel voor zorgen dat de was op de juiste plaats belandt.
  • Spreek een vaste dag af waarop je pubers in actie moeten komen, bijvoorbeeld één keer in de twee weken. Wat die dag niet opgeruimd is, zit de dag erop in een zak tussen het huisvuil.
  • Doe af en toe een grondige hygiënecontrole. Beschimmelde boterhammen, halfvolle flesjes frisdrank: stal het allemaal uit op hun bed. Is hun kamer na een paar dagen nog niet opgeruimd, weiger jij gewoon om nog taxichauffeur te spelen.
  • Voor je je pubers hun zakgeld geeft, check je hun kamer. Hoopjes rommel, vuile was op de vloer of wanorde in de kasten? Geen zakgeld!
  • Zaterdagochtend moet iedereen zijn kamer opruimen. Is dat niet gebeurd, dan mogen ze op zondag een hele dag geen smartphone gebruiken.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 28/03/2020, laatste update op: 15/06/2023