Driekwart van de leerlingen ervaart wel eens stress door school, 40 procent zelfs veel of zeer veel. Wat kan je als ouder doen als je kind gestresseerd rondloopt? Met deze tips kan je aan de slag.
Stress door school
Als ouder kan je de stress van je kroost beperken door erop toe te zien dat ze regelmatig rust krijgen: plan niet alles vol, bouw rustpunten in zodat ze kunnen bijkomen.
Maar je kan nog meer doen! De verwachtingen voor je kinderen realistisch houden, bijvoorbeeld. Je mag hen best stimuleren om goed te studeren, maar ze kunnen nu eenmaal niet allemaal Einsteins of topdokters zijn.
Motivatiepsycholoog Willy Lens: ‘Laat je eigenwaarde en je humeur niet afhangen van de prestaties van je kinderen. Sommige ouders voelen zich pas gelukkig als hun kroost hoge cijfers haalt. “Komaan, zorg dat je een schitterend rapport hebt, maak mij eens blij!” Zo’n opmerking is misschien goedbedoeld, maar bij jongeren die niet al te zelfzeker door het leven gaan, legt dat een enorme druk op hun schouders.’
‘Ik heb superveel last van zenuwen. Zelfs als ik in de klas gewoon moet antwoorden of iets op het bord moet schrijven, heb ik het al zitten. Om nog maar te zwijgen over mondelinge examens: dat is gewoon een beetje doodgaan’ (Emma, 15)
Lens: ‘Voor bepaalde ouders is alleen het beste goed genoeg. Ik denk niet dat ze beseffen hoeveel stress dat bij jongeren teweegbrengt. Je bent als volwassene toch ook niet altijd de beste in alles wat je doet? Hier aan de universiteit heeft niemand een Nobelprijs.
Is dat een reden om de boel te sluiten? Nee, zorg dat iedereen op z’n eigen niveau kan werken, dan neem je veel druk weg. Hou rekening met wat je kinderen aankunnen en schat hen niet hoger in.’
LEES OOK > Zo leer je je tiener omgaan met stress
Tegengas bij perfectionisten
Best mogelijk dat je kind zélf de lat heel hoog legt. Dat je zoon of dochter op elke toets het maximum wil halen en alle taken met de grootste nauwkeurigheid maakt. Perfectionisme zorgt voor een pak stress, en meisjes hebben er meer last van dan jongens.
Als ouder geef je dan best wat tegengas. Hoe pak je dat aan?
- Maak om te beginnen tijd om te luisteren en te praten.
- Vertel dat het geen drama is af en toe de mist in te gaan: je kinderen zijn waardevol zoals ze zijn als persoon, en niet omwille van de punten die ze halen.
- Het is niet nodig en zelfs onmogelijk om op alle vlakken uit te blinken.
- Toon dat je hen apprecieert en graag ziet.
- Benadruk alle dingen die ze prima doen en geef hun zelfvertrouwen zo een boost.
- Blijf dat herhalen!
- Blijf alert voor de signalen die je kinderen geven.
- Zorg er ook voor dat ze bij jou gewoon wat stoom kunnen aflaten, zonder dat je klaarstaat met een oordeel.
Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 01/09/2017, laatste update op: 06/07/2022