‘s Avonds hangt hij graag de grote Jan uit en de volgende ochtend krijg je hem met geen stokken uit bed. Het slaappatroon van je puber drijft je soms tot wanhoop. Maar geen nood. Hier lees je alles wat je moet weten over de slaap van tieners.
1) Ze slapen te weinig
Tieners tussen 12 en 15 jaar hebben gemiddeld 9 uur slaap nodig per nacht, omdat hun hersenen en hormonen op volle toeren draaien. Voeg daar nog een groeispurt en massa’s huiswerk bij en het brein is écht aan rust toe. Slaap is dus krachtvoer voor het puberbrein. Maar de kans dat ze daartoe komen is enorm klein.
2) Ze zijn net zo actief ’s avonds
Tijdens de puberteit begint het waak- en slaapritme anders te werken. Melatonine – het hormoon dat ervoor zorgt dat we slaperig worden – komt pas later op de avond vrij in het puberbrein. Daarom zitten ze voor het slapengaan nog vol energie (en is uitgaan/lang opzitten zo populair). Ze kunnen er niets aan doen.
3) Het zijn geen ochtendmensen
’s Morgens is hij niet wakker te krijgen en dan denk je al snel dat hij weer opstandig of lui is. Nee hoor, die hormonen helpen zijn bioritme in de war. Dus staan zijn hersenen ‘s morgens nog in de nachtstand en beleeft hij zijn ochtend met een stevige jetlag. Een puberbrein is nog niet klaar om de schooldag vroeg te beginnen. Sommige artsen en pedagogen gaan zelfs zover om te pleiten dat schooldagen voor tieners gewoonweg later zouden beginnen!
4)Hun biologische klok is verstoord door uitslapen
De kans is groot dat je pubers nooit aan 9 uur slaap per nacht komen (want ja, laat gaan slapen en vroeg opstaan…). Toch is het geen goed idee om hen in het weekend stevig te laten uitslapen. Dat verstoort hun slaapritme grandioos en maakt opstaan (en gaan slapen) door de week nog moeilijker. Is je tiener echt moe, laat hem dan net vroeger gaan slapen: dat levert een betere slaapkwaliteit op dan uitslapen.
5) Ze plakken te lang aan hun scherm
Tablet, tv en eigenlijk ook smartphones zouden moeten uitgaan een halfuur tot (liefst) een uur voor het slapengaan. De tiener ‘kan’ dat natuurlijk niet, maar probeer goede afspraken te maken en de impact van het oplichtende schermpje duidelijk te maken. Het komt de slaapkwaliteit (en het slaapuur…) alleen maar ten goede!
Meer informatie kan je vinden via Facebook of via onze gratis publicaties van De Gezinsbond die je gratis ontvangt als lid.
Gepubliceerd op: 12/01/2017, laatste update op: 20/12/2017