Temptation Island, Love Island, Naked Attraction, Naked on the beach… het zijn allemaal tv-programma’s waar nogal losjes wordt omgegaan met relaties en seksualiteit. Best mogelijk dat je je bedenkingen hebt wanneer je tieners tuk zijn op zulke uitzendingen. Maar wat doe je eraan?

Kijken en praten

Experten zijn het er alvast over eens: ‘Verbieden is niet de beste manier om ermee om te gaan.’ Zoals met alles, wordt dat wat niet mag des te aantrekkelijker. Dat geldt nog meer bij tieners en zeker als het over gevoelige en belangrijke onderwerpen als seksualiteit en relaties gaat. Wat doe je dan wel? Laten kijken én erover praten.

Alleen zo kan je de beelden kaderen: wat zie je eigenlijk, waar lijkt het op, kan het gemanipuleerd zijn en zo ja, hoe? Je kan het concept in vraag stellen en intussen vragen aan je tieners wat ze ervan vinden.

De schaamte

Dat betekent misschien dat je als ouder weerzin moet overwinnen om samen met je tieners naar een dergelijk programma te kijken. Het betekent zeker dat je tieners schaamte moeten overwinnen om samen met hun ouders naar iets te kijken dat over seks gaat. Herinner je je hoe je zelf in elkaar kromp toen je twee mensen zag kussen in een film? Tieners zijn nog altijd zo!

Kennistest

Tegelijkertijd is het ook een ideale manier om bij je tieners te polsen wat ze weten over voorbehoedsmiddelen en seks. ‘Dankzij het internet weten jongeren ontzettend veel over seks, zelfs dingen die hun ouders misschien nooit zullen weten, maar tegelijk zitten ze nog altijd met dezelfde vragen en onzekerheden’, aldus Evelien Luts van Jong & Van Zin in het boek Typisch Tieners.

Onrealistische verwachtingen

Het is dus van belang om te luisteren, te weten waar ze mee bezig zijn en daarover te praten. En je kan de onrealistische verwachtingen bijschaven, zowel over relaties en seks (gelijktijdige orgasmes van de eerste keer!) als over het lichaamsbeeld dat tieners hebben.

Sarah Van Gysegem, auteur van Typisch tieners: ‘Heel wat jongeren worden enorm onzeker door de lichamen die ze te zien krijgen via de media. Als ouder moet je echt wel regelmatig meegeven dat die deelnemers daar heel specifiek op gecast worden, dat maar een héél klein percentage van de bevolking er zo uitziet (en vaak na lang trainen of na heel wat ingrepen).’

Geen zever

Die onzekerheden blijven niet beperkt tot buikje of billen, maar gaan ook over de geslachtsorganen. Hier kan een ‘toevallig’ rondslingerend artikel over gemiddelden of wat je moet weten wel eens helpen. Ook hoe je als ouder zelf over je lichaam (en dat van anderen) praat heeft invloed.

‘Zeg niet zomaar dat zich lelijk voelen of onzeker zijn zever is. Probeer er begrip voor te hebben en zeg dat je het jammer vindt dat ze zichzelf zo bekijken. Vertel ook dat jij het anders ziet en wat je dan precies ziet’, tipt Ilse De Block van De Opvoedingslijn.

Als je je tieners een gezonde(re) kijk op relaties en lichamen wil meegeven, dan zit er maar één iets op: de onderwerpen (en televisieprogramma’s) niet uit de weg gaan, maar er blijven over praten. Dat ze ondertussen ook wat mediawijzer worden, is mooi meegenomen!

Om onze jongeren ‘seksualiteitswijsheid’ bij te brengen, organiseren scholen en organisaties die bezig zijn met jongeren en seksualiteit elk jaar de Week van de lentekriebels.
Wil je altijd up-to-date blijven? Dan volg je best onze Facebookpagina. Of wil je genieten van vele voordelen? Dan raden we je aan om lid van De Gezinsbond te worden.
Gepubliceerd op: 28/02/2017, laatste update op: 04/05/2023