Rustig sporten tijdens de zwangerschap heeft heel wat voordelen, voor zowel moeder als kindje. Kinesitherapeute en sportexperte Lien Matthijs geeft haar top 5 sporten voor zwangere vrouwen. 

Zwemmen

‘De tijdelijke gewichtloosheid die zwemmen met zich meebrengt, is een aanrader voor het zwangere lichaam. Bovendien is zwemmen goed voor al je spieren en gewrichten.

Let wel op: duiken is geen goed idee, want het drukverschil kan schadelijk zijn voor je baby.’

Wandelen

‘Ben je het gewoon om veel kilometers te maken, dan kan je dat gerust blijven doen. Een graadmeter voor je inspanning is een gesprek voeren: kan dat nog zonder dat je buiten ademt raakt, dan ligt het wandeltempo en -niveau niet te hoog.

Belangrijk tijdens een wandeling is dat je niet slentert. Je hoeft niet aan snelwandelen te doen – dat belast het bekken te hard –, maar houdt er het best de pas in.

Probeer ook waggelen te vermijden: veel zwangere vrouwen hebben de neiging om heel breed te wandelen, maar dat heeft tot gevolg dat je been- en bilspieren niet genoeg kunnen functioneren.’

LEES OOK > Bewegen tijdens de zwangerschap: ‘Sport kan, zolang je naar je lichaam luistert’

Fietsen

‘Als je gaat fietsen, staan twee zaken voorop: je veiligheid en je houding. Vrouwen die het gewoon zijn om te fietsen, kunnen dat blijven doen. Alleen zijn evenwicht en coördinatie dan een aandachtspunt.

Zowel bij sportieve als recreatieve fietstochtjes zorg je ervoor dat je stabiel op je zadel kan zitten. Zo komt er niet te veel druk op je bekken te liggen.’

Zwangerschapsyoga

‘Yoga is laagdrempelig genoeg om mee te beginnen tijdens je zwangerschap.

Zwangerschapsyoga is er – logischerwijze – op maat van het zwangere lichaam en focust op de balans tussen het mentale en fysieke aspect. Alles staat in het teken van bewustwording en leren luisteren naar je lichaam.

Bij yoga hoeft het zwangere lichaam zich niet aan te passen aan de yoga, maar past de yoga zich aan aan wat een zwangere vrouw nodig heeft.’

LEES OOK > Kindje geboren? Krijg gratis onze ‘Brieven aan Jonge Ouders’

Zwangerschapspilates

‘Voor vrouwen die spierversterkend willen werken, is zwangerschapspilates aan te raden. Opnieuw is die sport er op maat van zwangere vrouwen. Pilates biedt de perfecte basis om na een zwangerschap door te vloeien naar andere sporten, en wordt het liefst gegeven door iemand met een medische achtergrond.’

Dit artikel verscheen in januari 2021 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 01/03/2021, laatste update op: 02/02/2022