Klassiekers uit grootmoeders keuken zijn altijd het lekkerst! Wij vroegen en kregen zes keer een uniek familierecept dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Probeer ze zelf eens uit!
6 keer een heerlijk familierecept
Macaroni met hesp en kaas
Met stip op één het lievelingsgerecht van auteur Charlotte De Backer: ‘Ik zou gans de pot leegeten. Maar het probleem met zo’n familierecept: het is heel moeilijk om die hoeveelheden exact te bepalen, je doet dat altijd een beetje op het gevoel.’
Ingrediënten
- 50 g boter
- 50 g bloem
- 500 ml volle melk
- 250 g gruyère
- 200 g ham
- 400 g pasta (strikjes)
- peper, zout en nootmuskaat (vers geraspt)
Bereiding
- Voorbereiding: kook eerst de pasta en snijd vervolgens de ham in stukjes.
- Maak daarna een witte saus: smelt de boter en voeg de bloem toe. Zodra het naar koekjes ruikt, voeg je beetje voor beetje de melk al roerend toe. Kruid dan de gebonden saus met peper, zout en nootmuskaat. Haal de pan van het vuur en voeg vervolgens de kaas toe.
- Giet daarna de pasta af en doe de strikjes in een mooie kom. Werk tot slot af met de ham en de kaassaus.
Tip
Gebruik voor de kaassaus enkel gruyèrekaas en Belgische ham mét het vetrandje eraan. Dat is niet alleen beter voor de smaak, maar ook voor het milieu.
De macaroni is volgens Charlotte heel lekker met groenten bij: ‘Dat deed mijn oma niet, maar ik serveer er wel eens bloemkool of erwtjes bij. Aanrader!’
LEES OOK > Gezond koken met de nieuwe voedingsdriehoek
Tartiflette
Dit familierecept staat in het nieuwe kookboek van Loïc Van Impe en heeft hij van zijn oma geleerd. Alleen heeft hij de volle room vervangen door zure room om het iets frisser te maken.
‘En dat is dik tegen haar goesting,’ geeft Loïc toe: ‘Mamy zweert bij volle room. Zure room gebruiken is, volgens haar, als vloeken in de kerk.’
Ingrediënten
- 2 reblochons
- 1 kg aardappelen (vastkokend)
- 300 g gerookt spek (dik gesneden)
- 2 uien
- 2 knoflooktenen
- 10 cl witte wijn
- 1 potje zure room
- paar takjes tijm
- peper en zout
Bereiding
- Verwarm eerst de oven voor op 200 °C.
- Kook vervolgens de aardappelen. Schil de aardappelen eerst, spoel ze schoon, dep ze droog en snijd in plakjes van 1 cm dik. Kook ze daarna beetgaar (10 min) in een kookpot met gezouten water.
- Bak daarna het spek: snijd het spek eerst in ‘lardons’ en bak in een pan met antiaanbaklaag zonder vetstof. TIP: begin met een koude pan zodat het vet uit het spek smelt en vervolgens krokant wordt. Gebruik een pan die in de oven mag.
- Kruiden en wijn toevoegen: snipper de uien in fijne slierten en hak de knoflook zo fijn mogelijk. Voeg daarna toe aan het krokante spek en laat glazig stoven. De uien moeten niet echt kleuren, maar eerder zachtjes stoven tot ze gaar en zoet worden. Kruid vervolgens met peper, een klein snufje zout en enkele takjes tijm. Blus de pan vervolgens met een glas witte wijn en laat dan enkele minuten inkoken totdat de alcohol verdampt is.
- Voeg daarna de aardappelen toe: giet de aardappelen af en voeg ze, samen met de zure room, toe aan de pan. Meng alles goed door elkaar.
- Daarna is het tijd voor de kaas: snijd de twee reblochonkazen overlangs en leg ze bovenop het mengsel in de pan. Zet dan de pan in de oven gedurende 20 minuten.
- Dien tot slot op met een frisse salade. De Alpen op tafel!
LEES OOK > 8 ideale kookboeken om het coronajaar af te sluiten
Tomatensoep met veel balletjes
Nee, GROOTouders-columnist André Vansteenbrugge gebruikt al lang geen recept meer om tomatensoep te maken. Maar misschien heb jij wel zin in een dampende kom soep zoals zijn grootmoeder die maakte?
Ingrediënten
Voor de soep:
- 1 ui
- 1 lookteentje
- 1 selder
- 1 wortel
- 70 g tomatenpuree
- 1 blik (400 g) gepelde tomaten
- 1 l (kippen)bouillon
- peper, zout en olijfolie
Voor de balletjes:
- 150 g gehakt (naar keuze)
- 1 ei
- 1 el paneermeel
Bereiding
- Maak eerst de soep: stoof de gesneden ui en voeg de look en de andere grof gesneden groenten toe. Laat ook de tomatenpuree even meestoven en voeg tot slot het blik tomaten en de bouillon toe. Kruid met peper en zout en laat 20 minuten zacht pruttelen. Mix de soep glad.
- Rol daarna de balletjes: meng het gehakt met het ei, paneermeel en kruiden.
- Rol kleine balletjes en laat deze even meekoken in de soep.
Tip
Voor Italiaanse balletjes breng je het gehakt op smaak met gemalen Parmezaanse kaas, fijngesneden peterselie en oregano (of marjolein). Je kunt het gehakt ook mengen met wat (groene of rode) pesto. Buon appetito!
LEES OOK > 5 heerlijke soepen voor je kleinkind
Zondagse taart van oma
Eetexpert An Vandeputte moet niet lang nadenken over een familierecept dat haar aan haar grootouders doet denken. Wij zitten alvast te watertanden aan onze computer!
Ingrediënten
- 20 el bloem
- 20 el suiker
- 12 el melk
- 12 el maisolie
- 2 eieren
- 1 zakje bakpoeder
- fruit van het seizoen zoals: rabarber, perziken, kersen, bramen, peren, appels of ananas
Bereiding
- Verwarm eerst de oven voor op 180 °C.
- Meng daarna alle ingrediënten in een kom en giet het mengsel op een ingevette bakplaat.
- Bedek tot slot het geheel met het fruit en bak ongeveer een halfuurtje in de oven.
Tips
- Varieer door wat bloem te vervangen door amandelbloem, kokosbloem of havermout.
- Maak het gebak extra lekker met volgende toppings: zoute karamelsaus, pindanootjes, amandelschilfers of gehakte hazelnootjes.
LEES OOK > Kerst en Nieuwjaar tijdens corona: zo maak je het toch gezellig met familie
Origineel familierecept: frietjestaart
Als het van Franky De Vreese uit Bake Off Vlaanderen afhangt moet er niet per se iemand jarig zijn om samen te kunnen genieten van een taart. Zelfs op een doordeweekse avond haalt hij met plezier zijn bakbenodigdheden boven.
Het favoriete familierecept van zijn kleinkinderen? Frietjestaart!
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 50 g boter
- 60 g griessuiker
- een half ei
- 10 g amandelpoeder
- 125g bloem
- 1/2 el bakpoeder
Voor de banketbakkersroom:
- 350 g melk
- 88 g bloemsuiker
- vanille (naar smaak)
- 35 g ei
- 35 g puddingpoeder
- 3 blaadjes gelatine
Voor de vulling:
- 180 g slagroom
- 30 g bloemsuiker
Voor de decoratie:
- 3 appels
- suikersiroop
- saffraan
Bereiding
- Leg eerst de blaadjes gelatine te week en verwarm intussen de oven voor op 190 °C.
- Bereid daarna je deeg: meng de boter en de griessuiker in een grote kom. Voeg een half ei, het amandelpoeder, bakpoeder en de bloem toe. Meng tot een homogeen deeg en rol dun uit.
- Bak vervolgens het deeg: bekleed een ronde taartring met bakpapier, zet op een ovenplaat en leg het deeg erin. Doe bakparels in de vorm en bak het deeg 15 minuten blind. Verwijder de bakparels en laat het deeg daarna nog 5 minuten verder bakken. Haal uit de oven en verwijder de ring.
- Maak daarna banketbakkersroom: breng in een pot de melk aan de kook samen met de bloemsuiker en vanille. Maak in een andere pot een mengeling van het ei, puddingpoeder en twee scheuten warme melk. Voeg dit mengsel toe aan de warme melk op het vuur en laat het geheel opkoken tot een pudding. Doe er de uitgeknepen gelatineblaadjes bij tot ze smelten.
- Meng dan de vulling: klop de slagroom met de bloemsuiker tot een lobbige massa en meng dit onder de banketbakkersroom. Spuit deze crème in bolvorm in het midden van de bodem.
- Decoreer tot slot: schil de appels, verwijder het klokhuis en snij in frietjes. Breng een suikersiroop met saffraan aan de kook en kook hierin de appelfrietjes beetgaar. Spoel de frietjes vervolgens af onder koud water en laat ze uitlekken op keukenpapier. Schik tot slot de appelfrietjes bolvormig op de crème.
LEES OOK > Waarom kleinkinderen zoveel van hun grootouders houden
Familierecept voor koekjestaart
Toen redactrice Sarah Saelens alleen ging wonen, gaf haar oma Rosa haar een schriftje met haar handgeschreven favoriete recepten. Nu kunnen wij meegenieten van het familierecept ‘Kerstblok’, een koekjestaart die ze met kerst maakt!
Bereiding (originele tekst)
- Een dikke vanillekreem maken, wat laten afkoelen.
- Ondertussen boter met suiker mengen en beetje bij beetje mengen in de bijna koude vanillekreem.
- Op een lange plateau, een rij Beukelaarkoekjes schikken, eerst vlug gedoopt in zoete witte wijn of koffie of melk.
- Daarop een laag boterroom en zo verder laag om laag.
- Op de bovenste laag room met een vork strepen trekken en bestrooien met geraspte chocolade. Ook de zijkanten.
- Bovenop na een keldernachtje, hulstbladeren en rode kriekjes of klimop met poepjes!
Smakelijk! Welke familierecepten doen jou aan je (groot)ouders denken?
Foto: Kristof Ghyselinck
Dit artikel verscheen eerst in het Magazine voor GROOTouders (nr. 7, 2020-2021). Ook ontvangen? Schrijf je dan in voor het magazine en de nieuwsbrief. Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 04/01/2021, laatste update op: 19/01/2021