De dag dat je kind zijn of haar partner komt voorstellen ben je natuurlijk blij. Maar ergens knaagt het ook wel: je kind is volwassen en gaat nu zijn eigen weg. Je schoondochter of -zoon wordt een deel van de familie. Daar wil je het beste van maken, maar hoe krijg je een goede band met je schoondochter of schoonzoon?
Een kind blijft zijn hele leven loyaal aan zijn ouders. Maar wanneer je kind een relatie aangaat met een partner, verschuift die loyaliteit voor een deel naar die partner. Daardoor verlies je als ouder je unieke positie, wat soms bedreigend kan aanvoelen. Maar geen paniek, als je het goed aanpakt, bouw je een goede band op met je schoondochter of schoonzoon en dat verrijkt het leven.
Ander gezin, andere regels
Het kan zijn dat er regels gelden in het nieuwe gezin van je kind die voor jou absurd of onbegrijpelijk lijken. Maar bedenk: jij was ooit ook een ‘schoonkind van…’ en toen heb je voor je eigen gezin de accenten gelegd die voor jou en je partner belangrijk waren. De regels in jouw gezin blijven gelden en moeten natuurlijk nog steeds gevolgd worden. Het wordt iets ingewikkelder als de kleinkinderen ook regelmatig langskomen. Ga dan het best het gesprek aan met je kind en schoonkind over bijvoorbeeld snoepjes, schermtijd en slapen.
Zeg niet álles
Ouders die een goede band hebben met hun zoon of dochter, hebben geleerd om open en eerlijk met elkaar te communiceren. Maar dat betekent niet dat je álles mag (of moet) zeggen. Ligt er echt iets op je lever, dan moet je daarentegen ook niet zwijgen. Diplomatisch en duidelijk communiceren is hierbij de boodschap.
Evenwicht tussen aanwezigheid en afstand nemen
Veel (schoon)kinderen houden er niet van dat (schoon)ouders onaangekondigd binnenvallen of zich bemoeien met de opvoeding van de kleinkinderen – hoe goedbedoeld het advies ook is. Wat niet wil zeggen dat je niet welkom bent. Integendeel, het wordt door drukbezette jonge ouders ook geapprecieerd als je zelf initiatief neemt – als je op voorhand maar even belt.
LEES OOK > Andere regels bij oma en opa: hoe ga je daar als ouder mee om?
Laat je kind los
Een liefdevolle relatie met je kind houdt ook in dat je je kind loslaat en erop vertrouwt dat hij of zij zijn leven op zijn of haar manier zal leiden – en dat dat een goed leven zal zijn. Ook je schoonkind zal je dankbaar zijn voor dit vertrouwen.
Praat ruzies uit
Wil je iets aankaarten, start dan een gesprek met een open vraag, in plaats van opmerkingen te geven. Wordt er boos of defensief gereageerd, probeer deze emotie dan te erkennen en je bedoeling te kaderen. Praat ruzies zo snel mogelijk uit, maar spreek altijd in termen van ‘ik’, nooit met een verwijtend ‘jij’.
LEES OOK > Grootouders zijn heel betrokken bij het leven van hun kleinkinderen
Een goede band is goud waard
Geef jezelf de tijd om te wennen aan de situatie. Met een positieve houding gaat dat gemakkelijker. Luister goed naar wat je schoonkind je vertelt. Misschien kan je er nog iets van leren. En het kan ook gewoon leuk zijn: samen een kopje thee drinken, praten over het werk of over de kleinkinderen. Een goede band met je schoondochter of schoonzoon is die investering waard!
Wil je het Magazine voor GROOTouders ontvangen? Schrijf je dan in voor het magazine en de bijbehorende nieuwsbrief. Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 23/10/2019, laatste update op: 05/06/2023