Het is een rustige tijd of slecht weer, je moet thuisblijven of je bent in verlof, je kan niet op reis en je wil iets nuttigs doen met je vrijetijd? Dan is een stamboom opstellen best een interessante bezigheid. Met dit stappenplan kan je meteen aan de slag.

Verzamelen: van geboortekaartjes over trouwboekjes tot doodsprentjes

Na het uitpluizen van je eigen archief is de eerste stap: een bezoekje of telefoontje aan je dichte familie.

Je ouders, ooms en (vooral) tantes hebben ergens in een schoenendoos of een blikken koekendoos vast en zeker een schat aan familiekiekjes en -documenten zitten.

Gegevens in kaart brengen

Noteer zoveel mogelijk. Ook gegevens die op het eerste gezicht niet zo belangrijk lijken.

Wat schrijf je neer? Begin met alle namen en data. Maar ook beroepen, gebeurtenissen en familieverhalen zijn zeer nuttig om er een leesbaar geheel van te maken.

Bekijk de oudste data: op een doodsprentje staan gewoonlijk de geboorteplaats en -datum. Ook trouwboekjes vermelden vaak correcte data van geboorte, huwelijk en overlijden.

Afspraak maken in het gemeentehuis of stadhuis

Overlijdensakten zijn na 50 jaar openbaar, huwelijksakten na 75 jaar en geboorteakten na 100 jaar. Die kan je dus opvragen in het gemeentehuis of stadhuis van de plaats van overlijden, huwelijk of geboorte.

Je maakt best een afspraak, want niet in elke gemeente is het archief doorlopend open. Weet dat je vooral in huwelijksakten veel gegevens terugvindt.

LEES OOK > Puzzelen aan stambomen: ‘Je verleden ontrafelen is verslavend’

Het online Rijksarchief raadplegen

Heb je met een beetje geluk thuis of in het gemeente- of stadsarchief een datum gevonden die ouder is dan 110 jaar, dan is er veel kans dat je zelf de akten kunt opsporen via het internet.

Het Algemeen Rijksarchief in Brussel digitaliseert namelijk alle bestaande akten van de burgerlijke stand van heel België. Een titanenwerk dat momenteel grotendeels voltooid is tot 1910.

Op de website moet je eerst een account aanmaken. Het hele gebeuren én de opzoekingen achteraf zijn volledig gratis.

Hoe ga je te werk?

Je klikt eerst op het arrondissement waartoe je gemeente behoort en dan op de gemeente zelf. Daarna heb je keuze tussen geboorte, huwelijk of overlijden.

Je zoekt de oudst gevonden datum op en in die akte staan dan verdere gegevens over jouw familielid.

Bij een geboorteakte zijn dat: de ouderdom van de ouders en meestal ook hun afkomst en beroep.

Op een huwelijksakte ontdek je de geboortedatum en -plaats van de gehuwden, de eventuele overlijdensgegevens van hun ouders en dikwijls ook andere verwantschappen (bij de getuigen).

In de overlijdensakte staan ook de ouders vermeld, de ouderdom en de afkomst. Door van die gegevens gebruik te maken, raak je steeds verder in de tijd.

De online parochieregisters raadplegen

Heb je na wat opzoekwerk een datum gevonden van vóór 1796, dan kan je opzoekingen doen in de parochieregisters die bijgehouden werden door de pastoors. Ook die zijn beschikbaar op dezelfde site van het Algemeen Rijksarchief en met hetzelfde account.

Maar let op, want hoe ouder je gegevens, hoe meer kans op fouten. Het handschrift is bijna onleesbaar, het archiefstuk verkeert in minder goede staat of je krijgt misschien te maken met Latijn met haar op.

Je komt vaak ook met verschillende naamgenoten in contact. Tracht dan te bewijzen dat je juist zit aan de hand van peters en meters.

Wanneer een ouderdom opgegeven wordt, kan het best zijn dat die niet volledig juist is: minder geletterde of oudere mensen raakten wel eens de tel kwijt.

Verdiep je nog meer in de materie

Er bestaan meerdere genealogische websites waarvan geneanet.be veruit de belangrijkste is.

Maar let hier toch mee op: er zitten veel fouten in de opgegeven data. Niet iedereen werkt met zorg en is even precies.

Ga niet overhaast te werk

Een gouden tip: heb veel geduld en werk zo nauwkeurig mogelijk. En vergeet de moeders of vrouwen niet: zij zijn onmisbaar in de schakel van de afstamming.

Veel succes!

LEES OOK > Aan het piekeren? Ga puzzelen!

Dit artikel verscheen eerst in het Magazine voor GROOTouders (nr. 8, 2021). Ook ontvangen? Schrijf je dan in voor het magazine en de bijbehorende nieuwsbrief. Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 24/03/2021