De geboorte van een kleinkind is een bijzondere gebeurtenis. Wanneer je het kleine hummeltje voor het eerst in je armen houdt, word je overspoeld door emoties, gaande van intense vreugde tot plotselinge bezorgdheid. Welke emoties rond grootouder worden herken jij?

Spanning

De dagen voor (en na!) de ‘uitgerekende’ datum loopt de spanning op. Zou het al…? Is het al bezig? Komt hij of zij er bijna aan?? De spanning is haast niet te houden en je moet je beheersen om niet elke vijf minuten een sms te sturen.

Vreugde

Wanneer het verlossende telefoontje of sms’je dan eindelijk komt, maakt je hart een sprongetje van vreugde en kun je nauwelijks wachten om je kleinkind te gaan bewonderen. Na maanden verwachtingsvol uitkijken krijgt de bron van vreugde eindelijk een gezicht. Dat onschuldige kleine snoetje in je armen voelt aan als een geschenk, iets wat je zomaar in de schoot geworpen krijgt zonder dat je er iets voor hebt moeten doen.

Liefde

Je kleinkind zien of beter nog: in je armen voelen, vervult je met liefde. Zoveel soms, dat je er geen blijf mee weet. Geen knuffeldier is te groot voor zijn wieg, en een paar kruippakjes of schattige T-shirts kunnen er ook nog wel bij.

LEES OOK > Opa Leo Bormans over de onvoorwaardelijke liefde voor een kleinkind

Trots

Een kleinkind krijgen vervult je met trots. Je zou wel van de daken willen schreeuwen dat je (schoon)zoon en (schoon)dochter zo’n prachtig kindje op de wereld hebben gezet. En alles wat je kleinkind doet, vind je geweldig. Het eerste lachje, het eerste tandje, de eerste woordjes en de eerste stapjes: telkens weer ben je de trotse grootouder die ijverig foto’s neemt en die misschien zelfs deelt op sociale media.

Onwennigheid

Zeker wanneer het over je eerste kleinkind gaat, kan het een beetje onwennig aanvoelen om zo’n klein, kwetsbaar wezentje in je armen te houden. Je bent het na al die jaren een beetje verleerd, lijkt het wel. Je bent dan ook bang om iets verkeerds te doen.

Maar wist je dat zelfs ouders die een tweede kindje krijgen soms niet goed meer weten hoe dat ook weer ging, een baby zijn eerste badje geven? En maak je geen zorgen: binnen de kortste keren heb je het omgaan met baby’s weer helemaal in de vingers.

Bezorgdheid

Behalve onwennig voel je je als kersverse grootouder soms ook bezorgd. Zal dat kleine hummeltje niet ziek worden (bij koud weer)? Krijgt hij geen zonneslag (bij warm weer)? Ga je je kleinkind nog wel vaak genoeg zien als je (schoon)dochter eenmaal weer gaat werken?

Misschien maak je je ook al zorgen over de momenten waarop jij zult instaan voor de opvang van je kleinkind. Zal de baby bij jou zijn flesje wel willen drinken en zal hij zijn groentepap wel lusten? Heb je wel voldoende speelgoed in huis om een actieve peuter te entertainen? Zal het niet te vermoeiend zijn allemaal? Maak je maar geen zorgen over die bezorgdheid. Ook dit hoort bij de emoties rond grootouder worden.

LEES OOK > Grootouder worden: het verandert je leven

Nostalgie

Wanneer je je kinderen zo bezig ziet met hun kleine baby, komen de herinneringen aan de tijd waarin ze zelf nog baby waren soms weer boven.

Je krijgt zin om in oude fotoalbums te bladeren en te zoeken naar gelijkenissen tussen je kersverse kleinkind en je eigen zoon of dochter als baby. Misschien heb je wel nog ergens babykleertjes van toen in de kast liggen, en haal je die na meer dan twintig jaar weer uit voor een leuke retrolook.

Wil je het Magazine voor GROOTouders ontvangen? Schrijf je dan in voor het magazine en de bijbehorende nieuwsbriefVolg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 02/09/2019, laatste update op: 02/05/2023