Oma of opa worden is een hele eer. Je hoeft er niet voor te gaan werken, want je kan het niet kopen. Kleinkinderen worden je letterlijk in de schoot geworpen. Het is een kostbaar geschenk dat je vanzelf zal koesteren, want grootouder zijn, dat doet wat met je!

Fier als een gieter

Iedereen moet het weten: je bent oma en je bent ongelofelijk trots op je kleinkind. Je straalt als een jong veulen. Je kleinkinderen zijn magisch. Een kleine kir, een guitige geeuw of een gekke grimas ontlokt je spontane oh’s en ah’s.

Later, als ze wat groter zijn, krijg je van hen de mooiste glimlach, de zachtste knuffels en de liefste woorden. Ze gaan je op handen dragen, tot tranen toe ontroeren en je tot de gekste dingen aanzetten.

Boost

Kleinkinderen houden je jong en fit zonder dat je het zelf doorhebt. Of opa op de kermis mee wil rijden in de botsauto’s? Tuurlijk! Wil oma voor de zoveelste keer naar de nieuwste Disneytekenfilm kijken? Met veel plezier!

Grootouder zijn en in die hoedanigheid je eigen ervaringen kunnen doorgeven bezorgt je een heuse boost. Je kunt je kleinkinderen enthousiast maken voor wat jij belangrijk vindt in het leven. Geniet van de stroom van energie die je daarvan krijgt. Je mag verhalen vertellen over je kindertijd en over je eigen grootouders. Samen met je kleinkinderen naar oude foto’s kijken is herinneringen ophalen terwijl je er nieuwe maakt. Je herleeft.

LEES OOK > Grootouder worden: het verandert je leven

Een nieuwe rol voor iedereen

Niet alleen jij ondergaat een metamorfose als er kleinkinderen komen. Je zal ook je kinderen zien glanzen in hun nieuwe rol, en hen af en toe ook zien afzien. Je zal trots zijn op hun weerbaarheid en hun kwetsbaarheid. Het zal herinneringen oproepen aan goede en minder goede dagen, maar het zal je altijd met liefde vervullen.

Misschien heb je zelfs het geluk om je eigen ouders te zien in de rol van overgrootouders? Het geeft je een onverwacht perspectief op mensen die je door en door dacht te kennen.

Kleinkinderen zijn jouw unieke cadeautje waarvan je mag genieten zoveel het kan, zolang het kan en met iedereen die dat speciale gevoel met jou wil delen.

En toch…

Het gaat niet altijd goed. Het contact met je (schoon)kind is misschien niet goed, de ouders gaan uit elkaar en/of het kind woont of verhuist ver weg… dat zijn pijnlijke momenten voor elke grootouder. De trots op je kleinkinderen wordt er niet minder om, maar soms haalt het verdriet de bovenhand.

LEES OOK > Ook grootouders op afstand hebben een band met hun kleinkinderen

Wil je het Magazine voor GROOTouders ontvangen? Schrijf je dan in voor het magazine en de bijbehorende nieuwsbriefVolg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 08/07/2019, laatste update op: 15/02/2023