‘Mijn kleindochter kwam vroeger elke woensdagnamiddag bij mij, waardoor we een sterke band hadden opgebouwd. Maar omdat ze nu in het middelbaar zit en moet studeren, zie ik haar bijna niet meer en lijkt die band een beetje verloren te gaan. Als ze dan toch eens langskomt, weet ik niet goed wat ik met haar moet doen. Plots is ze niet meer mijn kleine meisje. Vroeger deden we ontzettend veel dingen samen: koekjes bakken, knutselen, naar de film gaan… Maar nu? Wat vinden meisjes van twaalf leuk?’ Deze vraag liep bij ons binnen. Wat als je tienerkleinkinderen minder op bezoek komen? Tienerexpert Sarah Van Gysegem weet raad.
Tienerkleinkinderen komen minder op bezoek
‘Het verhaal van deze oma is sowieso herkenbaar voor heel wat grootouders: plots stel je vast dat die schattige kleinkinderen plaatsgemaakt hebben voor volbloed pubers. Eén van de “taken” van pubers: een eigen identiteit ontwikkelen. Ze moeten uitzoeken wie en wat ze willen worden, hoe ze in de wereld staan, hoe ze tegen bepaalde dingen aankijken…
Om die hele waslijst aan opdrachten grondig aan te pakken, maken tieners zich beetje bij beetje los van hun (groot)ouders. Ze beginnen meer op te trekken met vrienden, die door dezelfde turbulente fase gaan en hen nu eenmaal beter snappen.
LEES OOK > Elf dingen om regelmatig te zeggen tegen je kleinkind
Blijf jezelf
Maar maak je geen zorgen. Als je tijdens de jonge jaren van je kleinkinderen gezorgd hebt voor een stevig fundament, dan is dat als gewapend beton. Dat kan tegen een stootje en gaat makkelijk honderd jaar mee. Dus ja, je bent nog altijd belangrijk voor die tieners. Ze zijn alleen zo druk bezig met het ontdekken van zichzelf en van de grote boeiende wereld, dat er in hun hoofd en hun agenda wat minder tijd overblijft voor jou.
Dat kan pijnlijk zijn, en natuurlijk wil je ‘r dan absoluut het beste van maken op momenten dat ze toch eens langskomen. Een tip? Blijf gewoon jezelf. Zo ben je het waardevolst voor je kleinkinderen. Ga dus geen straffe stoten uithalen of gekke activiteiten verzinnen als zulke dingen je niet liggen. Ben je een babbelaar? Blijf dan babbelen! Bak je liever lekkere taarten? Blijf bakken!’
Verbinding
‘Wat je al babbelend of bakkend wél kan doen, is tegenover je kleinkinderen benoemen dat je moet wennen aan het feit dat ze nu meer op eigen benen staan. “Ik snap dat je minder tijd hebt om naar hier te komen, maar ik mis onze woensdagen samen wel.” Je gevoelens uiten, zonder hen daarbij onder druk te zetten, kan zeker geen kwaad en zorgt voor verbinding tussen jou en je kleinkinderen.
Diezelfde verbinding krijgt een extra boost als je interesse toont voor hun leefwereld. Steek je licht op, vraag naar welke muziek ze luisteren en of ze nog leuke series gezien hebben op Netflix. Misschien kunnen jullie samen eens naar iets luisteren of kijken? Ook voor digitale toestellen en toestanden zijn pubers vaak de experts bij uitstek, dus schakel zeker hun hulp in als je op dat vlak met vragen zit.
LEES OOK > Met je kleinkinderen communiceren doe je zo
Fundamenten
Kortom, vertrouw vooral op de fundamenten. En laat die tieners – ook al lijken ze ineens zo onverschillig – weten dat jij er voor hen bent. Door te babbelen, te bakken of te netflixen. Laat hen voelen dat er bovenop die fundamenten een stevig huis staat waar ze altijd mogen schuilen. Een warme plek die elke puberstorm doorstaat.’
De expert
Sarah Van Gysegem is tienerexpert bij de Gezinsbond en auteur van ‘Typisch tieners’.
Dit artikel verscheen eerst in het Magazine voor GROOTouders (nr. 18, 2023). Ook ontvangen? Schrijf je dan in voor het magazine en de bijbehorende nieuwsbrief. Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 25/01/2024, laatste update op: 04/07/2024