Niets gezelligers dan met oma en opa een weekje weg! Als grootouder kun je je kleinkinderen eens goed verwennen en de ouders hebben even rust. Misschien is het al een tijdje geleden dat je er met zo’n jonge bende bengels op uit trok… Wat mag je zeker niet vergeten op reis met de kleinkinderen?

1) De juiste reisdocumenten

Op reis gaan met de kleinkinderen vraagt om de nodige reisdocumenten. De belangrijkste zetten we voor je op een rijtje. Vergeet niet na te kijken of je sommige documenten moet aanvragen en hoeveel tijd je daarvoor moet uittrekken!

  • Europese Ziekteverzekeringskaart voor onverwachte medische hulp binnen de 28 EU-lidstaten en Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland en IJsland, en daarbuiten een World Assistance Card
  • Kids-ID (ook binnen Europese Schengenlanden), paspoort en/of visum indien nodig.
  • Ouderlijke toestemming
  • Kaart van de hospitalisatieverzekering
  • Allergiekaart (indien nodig)

LEES OOK > Met de (klein)kinderen op weg: welke documenten neem je mee op reis?

2) Eten en drinken

Als je op stap gaat met kinderen, moet je gewoon voorzien zijn van strategisch gekozen eten en drinken. Tijdens een wandeling, autorit, fietstocht, of als je ergens onverwacht lang moet aanschuiven of wachten, kunnen een (gezonde) koek, stuk fruit, gesneden groentjes of een lekker sapje motiveren en belonen. Probeer het aantal suikers wel een beetje te beperken.

Verwar honger niet met dorst en laat de kleinkinderen altijd genoeg water drinken:

  • Tussen 1 en 3 jaar: 0,5 liter (melk niet inbegrepen)
  • Tussen 3 en 6 jaar: 0,5 – 1 liter
  • Ouder dan 6: 1,5 liter

Denk ook (op tijd) aan plaspauzes! Moeten ze niet plassen? Dring een beetje aan en probeer dit positief aan te pakken.

3) Amusement

Op reis met de kleinkinderen staat gelijk aan plezier maken! Heb je een lange autorit voor de boeg? Dan kun je je amuseren met spelletjes als ‘ik zie, ik zie…’, woordspelletjes, landenbingo met de nummerplaten die je ziet passeren… Eventueel kun je ook films of een tablet meenemen.

Ter plaatse is het leuk om samen gezelschapsspelletjes te spelen, boekjes te lezen, puzzels te maken, te petanquen… Zoek op voorhand ook toffe spelletjes, zoektochten of avontuurlijke wandelingen op die je kunt uitproberen.

LEES OOK > 11 autospelletjes om je kinderen zoet te houden

4) Aangepast materiaal

Denk goed na welke extra spullen je nodig hebt op reis met de kleinkinderen en zorg dat je er plaats voor maakt. Gaan jullie bijvoorbeeld ver wandelen en heb je misschien een buggy of (loop)fietsje nodig? Vergeet ook zeker niet die ene lievelingsknuffel of favoriete fopspeen!

5) EHBO

Pas je EHBO-kit aan aan de leeftijd van je kleinkinderen en kies medicatie die veilig is voor kinderen, bijvoorbeeld een kinderversie van pijnstillende en koortswerende middelen.

Vergeet zeker geen pleisters, verband en ontsmettingsmiddel om wonden te verzorgen en zorg voor zonnecrème met factor 50 (voor baby’s 50+). Een pincet (teken), middeltje tegen muggen of insecten en iets tegen reisziekte komen meestal ook van pas.

Voor kleinere kinderen voorzie je best ook ORS (tegen uitdroging), fysiologisch water en glycerinesuppo’s tegen verstopping.

LEES OOK > Eerste hulp op reis: wat neem je mee?

Nu je goed voorbereid bent en alles bij hebt, rest je nog maar één ding: je amuseren op reis met de kleinkinderen! Veel plezier samen!

Wil je het Magazine voor GROOTouders ontvangen? Schrijf je dan in voor het magazine en de bijbehorende nieuwsbriefVolg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 02/06/2019, laatste update op: 24/03/2023