Grootouder worden ... het is een gebeurtenis waar je vaak reikhalzend naar uitkijkt. Plots heb je een nieuwe rol: die van oma of opa. Maar tegelijk brengt een kleinkind ook heel wat veranderingen en verwachtingen met zich mee.

Ook Greta en Rudi kunnen erover meespreken. In september vorig jaar werden zij voor het eerst oma en opa, van Lynne.

Oma of opa worden: niet altijd vanzelfsprekend

Maar grootouders worden was toch geen evidentie.

Greta: “Toen Hannelore kwam vertellen dat ze zwanger was, heb ik geweend van geluk en haar eens goed vastgepakt. Een geboorte is altijd een wonder, maar bij ons was dat nog net iets meer het geval.

Omdat Hannelore als adolescente anorexia heeft gehad, wisten we niet of ze zwanger zou kunnen worden. In mijn enthousiasme heb ik toen gezegd dat ik voor het kindje wilde zorgen op de dagen dat ik niet werk. Bij nader inzien leek me dat toch niet zo’n goed idee.”

Ook als grootouder heb je een sociaal leven nodig

Want ook een sociaal leven blijft belangrijk nadat je voor het eerst oma of opa bent geworden. Uit een recent onderzoek bleek namelijk dat ‘kersverse’ grootouders zich overbevraagd voelde. Meer over dat onderzoek lees je hier.

Greta: “Ik wil mijn sociale leven niet helemaal opgeven. Voorlopig is Lynneke hier wel op mijn vrije dagen, tot er plaats is in de opvang. Ik moet mijn werk nu opnieuw veel meer organiseren.

We spreken ook regelmatig af met kameraden uit de kookploeg van de Chiro en soms gaan we met een van de koppels op reis. We zouden in een gat vallen als we niet meer sociaal actief konden zijn.”

Evenwicht vinden is belangrijk

Weten waar je zelf nood aan hebt, is dus zeker iets waar je als nieuwe grootouders moet bij stilstaan.

Greta: “Je moet een goed evenwicht zoeken tussen wat je nog allemaal wil doen en de zorg voor je kleinkinderen.

LEES OOK: Eerste keer grootouder, een evenwichtsoefening

Natuurlijk staan we paraat om Lynneke op te vangen als dit nodig is. Ik kijk altijd uit naar haar komst. Ze verandert zo snel. Wat die al allemaal kan dat ze vorige week nog niet kon.”

Niet opdringen bij de ouders

Greta: Zo’n kleintje is wennen, al komt de ervaring van vroeger snel terug. Als ze haar siroop niet wil innemen, smak ik en doet ze dat na, zoals destijds met onze kinderen. Soms geef ik ook suggesties aan Hannelore. Je mag niets opdringen, maar misschien probeert ze het toch eens.”

Rudi: “Grootouders moeten niet opvoeden, ze mogen verwennen. Verwennen is misschien niet het goede woord. Maar je hebt wel een andere relatie met hen. Je mag niet ingaan tegen hoe de ouders het willen. Het zijn hun kinderen. ”

LEES OOK: Feiten en fabels over oma’s en opa’s

Dromen van de toekomst

En wat de nieuwe grootouders hopen voor de toekomst van de kleine Lynne?

Greta: “Dat ze gelukkig mag zijn, en iemand vindt met wie ze een fijn gezinnetje kan stichten. Meer moet dat niet zijn. En gezond blijven.”

Dit is een fragment van het interview ‘Voor het eerst oma en opa’ uit Brieven aan Jonge Grootouders editie 2018.
Brieven aan Jonge Grootouders wordt samen met maand 4 van Brieven aan Jonge Ouders naar jonge ouders opgestuurd.
Wist je al dat je ook als grootouder lid kan zijn van de Gezinsbond? Klik hier en ontdek dat vele voordelen. Wie weet ontdek je nog leuke activiteiten om samen met de kleinkinderen te doen.
Volg ons zeker ook op Facebook om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes.
Gepubliceerd op: 09/07/2018, laatste update op: 30/07/2018

Tags: , , , , , ,