Eerst zitten ze veilig in je buik, dan liggen ze knus in je armen en wat later moet het toch eens gebeuren: het (leren) alleen slapen in een eigen kamertje. Opvoeden is loslaten, zeggen ze … Met de tips van slaapcoach Karen Claes zorg je ervoor dat ook deze stap voor jou en je baby zo vlekkeloos – tranen maken geen vlekken, gelukkig – mogelijk verloopt.

Co-sleeping: tot welke leeftijd?

Kind en Gezin adviseert om baby’s zeker tot zes maanden en bij voorkeur tot 1 jaar in de ruimte te laten slapen waar jij ook bent. Zo kan je regelmatig en rechtstreeks toezicht garanderen.

‘s Nachts doen de meeste ouders aan co-sleeping en slaapt de baby in zijn eigen bedje of co-sleeper, zo dicht mogelijk naast het bed van de ouders.

Maar hoe leer je een baby die eerst in je buik zat en daarna altijd in jouw buurt heeft geslapen om uiteindelijk alleen te slapen in zijn of haar eigen kamertje?

Stappenplan alleen slapen

‘Het is belangrijk om die nabijheid geleidelijk af te bouwen’, legt slaapcoach Karen Claes van ‘Van Gaap naar Slaap’ uit. ‘Je kan je kindje daarin zeker helpen en ondersteunen. Ik geloof niet in een drastische overgang, maar ik geef ouders vaak de tip om te werken met een stappenplan.’

‘Geef je kindje de tijd om te wennen aan zijn of haar nieuwe kamer’

‘Ga eerst al eens samen spelen in de kamer of lees er een boekje… Het is belangrijk dat je kindje zijn of haar kamer leert kennen. Pas als het er superleuk is en je kindje zich er veilig voelt, zal hij of zij er rust vinden.

Als je baby de ruimte wat beter kent, dan kan je beginnen met de dutjes overdag. Probeer die eerst eens in dat nieuwe kamertje. Sommige kindjes zijn het al na een paar dagen gewoon, andere na een paar weken. In die periode heb je natuurlijk twee bedjes nodig, maar veel ouders gebruiken hier even het reisbedje.

Als de dutjes overdag goed lopen, kan je beginnen met de nachten. Sommige ouders blijven liever de eerste paar nachten bij het kindje in het eigen kamertje slapen. Hier adviseer ik wel om dit niet langer dan drie dagen te doen, zodat het geen nieuwe gewoonte wordt.’

LEES OOK > Dodo en zo: alles wat je moet weten over slapen bij baby’s

Alleen slapen is ook een persoonlijke keuze

‘Wanneer je de overgang naar een eigen kamertje plant, is een persoonlijke keuze. Doe als ouder waar je je het best bij voelt.

Er zijn ouders die na de geboorte meteen hun kindje in hun eigen kamer leggen, er zijn er ook die er twee jaar mee wachten. Zolang het goed voelt en voor jullie werkt, is het oké.

Na zes maanden kan een kindje wel alerter worden en kan het dus makkelijker wakker worden als hij of zij bij jou in de kamer slaapt. Als jij je draait en als je baby net op dat moment lichter slaapt, kunnen jullie elkaar wakker maken.

Hou zeker ook niet krampachtig vast aan voornemens die je had gemaakt voor de geboorte van je kind. Wil(de) je graag dat je kindje bij jou 1 jaar op de kamer slaapt, maar werkt het niet omdat je wakker wordt van elke zucht? Laat je baby dan maar al snel in zijn eigen kamertje slapen. Doe dus vooral waar jullie je comfortabel bij voelen.’

Met een baby in huis ziet je leven er een pak anders uit. Onze nieuwsbrief voor jonge ouders groeit mee met je kindje en zit boordevol herkenbare verhalen en boeiende weetjes. Schrijf je hier snel in!

Gepubliceerd op: 23/10/2020, laatste update op: 22/09/2023