Annemie Struyf is programmamaker, auteur, en sinds kort ‘mamie’ van Oscar (17 maanden) en Jutta (10 maanden). ‘Kleinkinderen zijn een geweldige truc van het leven om je te verzoenen met wat je in de spiegel ziet. Want ouder worden is toch vooral dingen afgeven, maar ineens komt er dan een kleinkind, en dat is een groot cadeau.’

Over oude mannen en onflatterende foto’s

Annemie Struyf: Wat me op het vlak van ouder worden enorm stoort, is het cliché dat mannen knapper worden met de jaren. Dat wordt zó vaak verkondigd dat we het zijn gaan geloven. Zelfs bij jonge, stralende, zelfbewuste vrouwen zit dat in het hoofd. Maar kijk eens rond: het is pertinent onwaar!

Er zijn inderdaad mannen die mooi oud worden, maar dat geldt evengoed voor vrouwen. Ik zie ontzettend veel mannen van vijftig die uitgezakt zijn, een dikke buik hebben en zich totaal niet verzorgen. Je schat hen makkelijk twintig jaar ouder. En daarnaast zie ik dan vrouwen van zeventig waarvan ik denk: ‘Wauw, die sprankelt!’ We worden allemaal ouder, en afhankelijk van je genen, je levensstijl en wat je hebt meegemaakt, draait dat bij de ene beter uit dan bij de andere.

De media werken dat beeld van de knappe, oudere man enorm in de hand. Onlangs stonden de mannelijke VRT-grootverdieners afgebeeld op de cover van een magazine. Stuk voor stuk breedlachend en stoer, ze hadden er duidelijk de beste beelden uitgekozen. Onder die stralende mannen: twee fletse, allesbehalve flatterende foto’s van Lieve Blancquaert en van mezelf. En dat was zeker niet de eerste keer, het is iets wat ik systematisch zie gebeuren als er over oudere vrouwen geschreven wordt.

LEES OOK > Vijf vlotte en jonge grootouders vertellen eerlijk over ouder worden: ‘Mijn gehoorprobleem heb ik te danken aan AC/DC’

Ouder worden? Deal with it!

Annemie Struyf: Maar eigenlijk wil ik me niet langer druk maken in ouder worden. Een gesprek met de Afrikaanse kapster van mijn dochter Hope was onlangs de ideale wake-upcall. We babbelden over de kleinkinderen, en ze vroeg mij hoe het me bevalt om grootmoeder te zijn. Ik antwoordde: ‘Fantastisch, maar het betekent wel ouder worden, hé.’

Ineens verstart haar blik en spreekt ze mij boos toe: ‘Kijk Annemie, ik hoor elke dag in mijn kapperszaak vrouwen klagen, en dat zit mij echt tot hier! Wat jullie in het Westen hebben met ouder worden is gewoonweg ziek. Al die vrouwen die álles hebben wat hun hartje begeert, maar toch zitten te zagen over hun leeftijd. Je kan geen kleinkinderen krijgen zonder ouder te worden, hé. Dus omarm je leeftijd. Deal with it!’ En ze heeft gelijk natuurlijk. We moeten ons schamen met al dat gezeur over rimpels.

Zouden we dan liever op ons veertigste gestorven zijn? Wat hadden we dan allemaal gemist? Haar reactie was een wijze les. Ik ben eenenzestig, ik heb fantastische kinderen en kleinkinderen, een geweldig lief en een job die ik ongelooflijk boeiend vind: ik mag mijn zegeningen tellen. Dát is de manier waarop ik ermee wil omgaan.

We interviewden Annemie Struyf ook over het grootouderschap, lees het hier.

Foto: Kristof Ghyselinck

Dit artikel verscheen in het Magazine voor GROOTouders (nr. 15, 2023). Ook ontvangen? Schrijf je dan in voor het magazine en de bijbehorende nieuwsbriefVolg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 09/01/2023